7 fakti

Interesanti fakti par visu pasaulē

Interesanti fakti par rubeņiem

Grouse - tipisks Eiropas un Krievijas mežu iedzīvotājs. Tas dzīvo mežu un lapu koku mežos. Rietumos to diapazons ir ierobežots ar Lielbritāniju un Alpiem, austrumos - ar Amūru un Koreju. Bet to skaits ir nestabils mežu izciršanas dēļ. Dažās Eiropas daļās melnie rubeņi pazuda pavisam. Šie nav visi interesanti fakti par melnajām rubeņiem..

Rubeņi ir salīdzinoši mazs putns. Tas nesasniedz metru ar pusotru kilogramu svara. Savos ieradumos viņš atgādina vistu. Daudzi ārzemju vārdi melnajai rubeņai krievu valodā izklausās kā “vistas”. Turklāt šiem putniem ir lieliska redze un dzirde. Viņi pamana jebkādas briesmas no tālienes. Mēs jums esam apkopojuši pārsteidzošākos un neparastākos faktus par rubeņiem.

7 fakti par rubeņiem

  • Visiem rubeņu radiem ir plikas ķepas. Bet melnās rubeņi pat pirkstos ieguva spalvu. Tas ir nepieciešams, lai ziemā jūsu kājas nesasaltu, un sniegā ir vieglāk staigāt.
  • Mednis, tuvākais melnās rubeņu radinieks, lido ļoti slikti. Un rubeņi lepojas ar iespēju dažās minūtēs noslidot vairākus kilometrus.
  • Grouse sver gandrīz pusi mārciņu. Tas neliedz viņiem sēdēt uz plānākajiem zariem, tos nenolaužot..
  • Ļoti reti var dzirdēt rubeņu dziedāšanu. Normālos laikos viņi raud tikai tad, kad ir pakļauti briesmām. Un molting laikā viņi parasti klusē. Tikai straumēs rubeņu dziedāšanu var dzirdēt visā krāšņumā.
  • Ne vienmēr tancēm izdodas glābt sajūgu no plēsoņu sabojāšanas. Tad viņi vienkārši izveido jaunu ligzdu un atkal izliek olas.
  • Grouse nekad neaizbēg no plēsējiem. Pat ievainots, viņš bēg no vajāšanām. Principā tas ir diezgan loģiski: ja ir spārni, kāpēc skriet??
  • Ziemā rubeņi klaiņo lielās saimēs. Viņiem var būt vairāki simti putnu. Kopā viņi saņem ēdienu un vienādi to dalās starp putnu kopienas locekļiem.

3. top: visinteresantākie fakti par rubeņiem

  1. Grouse ļoti bieži tiek attēlota uz zīmogiem. Uz rubļa monētas, kas Krievijā izlaista 1995. gada 24. oktobrī, ir attēlota Kaukāza rubeņš.
  2. Vecās mātītes ligzdo daudz ātrāk nekā jaunas. Un jaunie tēviņi vispār nepiedalās toksīšanā.
  3. Rubeņi - mazkustīgi putni. Bet, kad nepietiek pārtikas, viņi tiek masveidā pārvietoti. Parasti jauna dzīvesvieta nav tālu no bijušās.

Maz zināmi fakti par rubeņiem

Melnajai rubeņai ir daudz dabisko ienaidnieku. Pieaugušos putnus noķer martens, sableles, lapsas un vanagi, ligzdas iznīcina lapsas un mežacūkas. Cāļi mirst no vanagu un sables uzbrukumiem. Bet tas viss nekaitē rubeņu populācijai.

Atmežošana atstāj mazāk un mazāk piemērotas vietas ligzdai. Rubeņi mirst mednieku rokās, un viņu cāļi mirst bez vecākiem. Suņi daudz brauc, medījot. Tas rada nopietnas briesmas rubeņiem. Dažās valstīs tie jau ir pazuduši, pastāv risks, ka viņi mirs, meklējot tos.

Melnais rubeņš

Rubeņus sauc par vienu no visātrāk apdraudētajiem savvaļas putniem Eiropā. Mūsdienās lielākā daļa šīs putnu ģimenes pārstāvju izdzīvoja Austrumeiropā un Skandināvijā, kā arī Mandžūrijas ziemeļos. Piemēram, Somijā pieaugušo rubeņu populācija sasniedz vairākus tūkstošus īpatņu uz kvadrātkilometru. Un ne tik sen, šī putna gaļu patērēja visas Eirāzijas iedzīvotāji. To vienmēr uzskatīja par delikatesi, kurai ir labvēlīgas īpašības cilvēkiem. Bet šķiet, ka drīz vien pazudušo rubeņu medības var būt nelikumīgas.

vispārīgās īpašības

Rubeņi jeb rubeņi ir lielākie rubeņu dzimtas putni, kas pieder pie vissenākās putnu kārtas - vistas. Bet melnais rubeņš jeb parastais, kaut arī tas ir vispopulārākais un pieprasītākais pasaulē, nav vienīgais ģints pārstāvis. Piemēram, ASV ir sastopamas pļavu melnās rubeņi, Eirāzijas ziemeļdaļā un Ziemeļamerikas kontinentā - baltas patronas (tā saucamās rubeņi ar baltu spalvu), Lielbritānijas purvos ir Skotijas rubeņi, Alpos, Pirenejos, Skandināvijā un Sibīrijas ziemeļos - kalnu rubeņi. Un tās ir tikai dažas no šķirnēm.

Populārākās slepkavas rubeņu mātītes aug līdz 45 cm (mājas vistas lielums), tēviņi - līdz 62 cm.Šo putnu spārnu platums var sasniegt gandrīz metru. Runājot par svaru, vīriešu liemenis ir acīmredzami smagāks nekā mātītes. Pieaugušās rubeņi var svērt līdz 2 kilogramiem, bet mātītes reti sasniedz 1,2 kg.

Tēviņus var atšķirt no mātītēm ne tikai pēc liemeņa lieluma, bet arī pēc apspalvojuma krāsas. “Vīriešiem” apspalvojums parasti ir melns ar zili zaļu metālisku spīdumu. Spārni ir tumši brūni ar baltiem plankumiem. Vēl viena melno rubeņu īpašība ir spilgti sarkani plankumi virs acīm. Pieauguša vīrieša aste atgādina pusmēness mēnesi, kas ir izliekta. Un jo vecāks ir tēviņš, jo plašāka, krāšņāka un izliektāka aste. Starp citu, tieši šī liras formas aste atšķir rubeņus no citiem fazānu dzimtas pārstāvjiem. Tāpat kā mednis, arī šo putnu pelēcīgi brūnās kājas ir pārklātas ar mazām spalvām. Ornitologi saka, ka šī īpašība rubeņiem palīdz ziemā staigāt sniegā. Teteri (mātītes), kā jau minēts, ir nedaudz mazāki nekā tēviņiem. Arī to krāsa ir ievērojami atšķirīga - tie nav zili melni, bet brūngani sarkani un raibi, un viņu aste ir sadalīta 2 daļās. Starp citu, jaunie tēviņi ļoti izskatās pēc mātītēm. Un vēl viens interesants fakts: savvaļā dažreiz var redzēt putnus, kas ļoti izskatās pēc rubeņiem vai medņiem, bet patiesībā tādi nav. Biologi šos putnus sauc par mezhnyaki, tie ir kopīgi rubeņu un medņu hibrīdi pēcnācēji.

Varbūt atpazīstamākā rubeņu īpašība ir viņu balss. Tēviņi izdod īpašu skaņu, atgādinot krustojumu starp dzesējošiem baložiem un verdošu ūdeni pannā. Sākumā rubeņu atdzišana ir salīdzinoši klusa - putnu balsi var dzirdēt no 50-100 metru attāluma, bet pēc tam rubeņi palielina skaļumu un to var dzirdēt pat pēc vairākiem kilometriem. Klusu un skaļu skaņu ilgums var būt atšķirīgs - tas ir atkarīgs no putna veida "ziņojuma".

Rubeņu māja - Ziemeļ- un Centrālā Eirāzijas skujkoku meži (no Rietumeiropas līdz Austrumu Sibīrijai). Lai arī dažreiz rubeņus var redzēt mitru pļavu, purvu, kūdrāju, pļavu, lauku tuvumā (īpaši sēj ar griķiem). Bet tomēr viņu iecienītās vietas ir veco bērzu, ​​priežu vai alkšņu meži, kur viņi veido savas neparastās ligzdas. Atšķirībā no daudziem putniem rubeņi savas mājas neceļ uz kokiem, bet izrakt mazas bedres zemē, bet noteikti atrodieties nošķirtā vietā, kur tos nav viegli atrast. Parasti savām ligzdām putni izvēlas zāles biezokņus, krūmus vai veca liela koka ēnu. Un ziemā viņi “apmetas” tieši sniegputeņā, izrokot tajā nelielu alu.

Pieaugušu putnu uzturs ir atkarīgs no gadalaika, taču jebkurā gadījumā viņi dod priekšroku veģetāriem ēdieniem. Pavasarī tās var būt lapas, pumpuri, dažādu augu ziedi un krūmi, piemēram, mellenes. Vasarā rubeņi “medī” to pašu mellenēm, kā arī avenēm, labības kultūru sēklām. Rudenī viņu uzturā parādās dažādas ogas, un ziemā šie skaļie putni atkal nonāk nierēs, kā arī ozolzīles, kadiķu adatas. Un, ja pieaugušie indivīdi lieliski jūtas pēc zāļaina ēdiena, tad cāļi nevar iztikt bez maziem kukaiņiem, un veģetārismu izvēlas tikai nedaudz pieauguši cāļi.

Tie ir mazkustīgi putni un, kā likums, dzīves laikā viņi neatstāj savas dzimtās vietas. Pēdējos gados pasaulei ir tendence samazināties melno rubeņu populācijai. Putni izzūd galvenokārt vides izmaiņu dēļ. Dažas šķirnes jau ir izmirušas, citas, piemēram, Kaukāza rubeņi, ir uz izmiršanas robežas. Eiropā rubeņus joprojām var redzēt Beļģijā, Nīderlandē, Vācijā, Dānijā, Skotijā, Somijā, Anglijā. Āzijā - Korejas ziemeļos, Kazahstānā, Ķīnā, Mongolijā.

Izdevīgās iezīmes

Rubeņu gaļa ir diētisks produkts. 100 gramu filejas šķēle satur nedaudz vairāk par 250 kilokalorijām. Bet tajā pašā laikā tas apgādā ķermeni ar gandrīz 20 g olbaltumvielu un ogļhidrātu. Un tauki uz 100 g gaļas - vispār nekas: pusgrama robežās.

Bagātīgā olbaltumvielu satura dēļ šīs spēles gaļa ir ļoti barojoša un veselīga. Tāpat kā vistas gaļa, to uzskata par vienu no labākajiem neaizvietojamo aminoskābju avotiem. A, E un B grupas vitamīnus, daudz minerālvielu var iegūt arī no putraimu gaļas porcijas. Piemēram, filejās ir kālija, nātrija, sēra, fosfora, vara, dzelzs, fluora rezerves. Un katrs no šiem komponentiem palīdz saglabāt veselīgu ķermeņa funkcionalitāti..

Piemēram, folijskābe padara putraimu fileju īpaši noderīgu topošajām māmiņām. Citi B grupas vitamīni ir noderīgi nervu sistēmai, vairumam iekšējo orgānu darba, matu, nagu un ādas skaistumam. Dzelzs palīdz novērst anēmiju un paaugstināt hemoglobīna līmeni. Turklāt, pateicoties dzelzs iedarbībai, putraimu fileja ir noderīga cilvēkiem ar traucētu metabolismu un hronisku nogurumu. Varš padara šo produktu par efektīvu aizsargvielu pret plikpaurību un agri pelēku matiņu parādīšanos. Turklāt, pateicoties tam pašam elementam, tetraka novērš dermatozes, uzlabo apetīti un stiprina sirds muskuli. Turklāt šis produkts satur vēl vienu sirds veselībai svarīgu sastāvdaļu - kāliju. Tam ir labvēlīga ietekme ne tikai uz sirds un asinsvadu sistēmu, bet arī labvēlīga smadzeņu pareizai darbībai un alerģisku reakciju novēršanai..

Daži var būt pārsteigti, taču šo putnu gaļa ir noderīga pat, lai uzturētu pareizu šķidrumu un sāļu līdzsvaru organismā, kā arī veselīgam pH līmenim. Un šo spēju produkts iegūs no tajā esošā nātrija..

Kā izvēlēties un pagatavot liemeni

Ir lietderīgi atcerēties, ka vecā putna gaļa ir mazāk garšīga un stingrāka nekā jaunlopa rieva. Lai saprastu vismaz aptuveno putna vecumu, jums rūpīgi jāaplūko tā ķepas un jāpārbauda krūšu kaulu elastība. Jo asākas ir spīles un elastīgāki kauli, jo jaunāks ir putns. Un mednieki pamanīja vēl vienu īpašību: mātītes gaļa vienmēr ir maigāka nekā tēviņa. Nepatīkama smaka, kas izdalās no liemeņa, norāda uz produkta stabilitāti.

Rubeņus var atpazīt pēc gaļas krāsas uz krūts: virsū tai jābūt tumšākai (tumši ķiršai), bet iekšpusē - gaiši rozā. Ja rubeņu liemenis ir medību trofeja, nevis “kultivēts” putns, tad tā gaļā jābūt nedaudz svina. Tāpēc pirms vārīšanas bojātā daļa ir jāizgriež.

Rubeņu gaļa pieder pie uztura produktiem. Pareizi vārīta fileja ir maiga, sulīga, garšīga, patīkami gaiši rozā, dažos gadījumos atgādina rubeņu gaļu. Daudzos šī putna ēdienos ēdienkartēs ir iekļauti daudzi Eiropas restorāni. Un francūžiem šis putns ir tradicionāls svētku ēdiens Ziemassvētkos un Jaunajā gadā. Starp citu, baškīru virtuvē rubeņu gaļa ir arī nacionāls lepnums.

Sagriežot liemeņus, daudzi izmet ķīļus subproduktus, bet šī putna sirds un aknas ir ļoti garšīgas, piemēram, apceptas eļļā ar brūnas maizes šķēli..

Melnās rubeņu pagatavošana parasti prasa apmēram 45 minūtes. Ja putns nav jauns, tad to pagatavot, sautēt, apcept vai cept būs nepieciešams ilgāks laiks. Vēl labāk, ievērojiet slaveno pavāru ieteikumus: apcep un cep jaunus liemeņus, savukārt nobriedušāki - gatavo vai sautē.

Bet nav vēlams nekavējoties noņemt vārītu gaļu no šķidruma, kurā tā tika pagatavota. Ideālā gadījumā rubeņiem vajadzētu atdzist traukā ar buljonu. Tātad medījamo putnu fileja izrādīsies maiga un sulīga. Labāk ir sautēt šo putnu ar vīnu - tas izrādīsies garšīgāks. Jūs varat cept vai apcept visu liemeni vai tikai putna ķepas - jūs iegūstat oriģinālu alternatīvu vistas gaļai.

Daudzi Eiropas restorāni piedāvā putraimu zupu, kas izgatavota no filejas un pupiņu biezeni. Balstoties uz mājputnu gaļu un tās piedevām, tiek iegūtas lieliskas gaļas zupas, kuras var atļauties pat iesācēji ēdiena gatavošanā. Rubeņi bija ne mazāk populāri mūsu senču virtuvē. Krievijā vārītas putraimus uzskatīja par svētku ēdienu.

Un vēl viens noslēpums. Rubeņu garšas īpašības lielā mērā ir atkarīgas no gadalaika, kad putns tika noķerts. Visgaršīgākās ir rudens rubeņi. Šajā laikā viņi galvenokārt barojas ar ogām (parasti brūklenēm, mellenēm, dzērvenēm, kazenēm un citām), kas gaļai piešķir īpašu aromātu un garšu. Ziemā, kad putnu uzturā ir adatas un pumpuri, filejas garša iegūst arī vieglu skujkoku noti.

Kas ir apvienots ar

Putnu gaļa, kā likums, labi iet kopā ar savvaļas ogu mērcēm. Un rubeņi nav izņēmums. Ņemot vērā, ka šī putna medību sezona ir rudens un ziema, ogas ņem arī rudenī. Visbiežāk tas ir kazenes. Tā saldskābā garša lieliski papildina rubeņu gaļas aromātu un garšu. Tikpat laimīgas kombinācijas ir rubeņu gaļa un dzērveņu vai brūkleņu mērce. Arī ķiploki, vīns, krējums vai siera mērce var būt lielisks papildinājums. Brokoļus, ķirbi, kukurūzu un citus dārzeņus pasniedz ar vārītiem režģiem. Rieksti, citroni, sparģeļi un sēnes var izmantot kā pildījumu jauna liemeņa pildīšanai. Nu, kāds gardēdis atteiksies no rupjmaizes, kas cepta ar riekstiem vai sautēta šampaniešā ar krējumu! Šīs sastāvdaļas lieliski uzsver arī mājputnu garšu..

Sautēta rubeņi

Formas apakšā ielieciet 2 lauru lapas, 3 krustnagliņas, nedaudz kanēļa, sasmalcinātus sīpolu gredzenus un dažas šķēles speķa. Sagrieziet rubeņu liemeni porcijās un ielieciet veidnē. Apkaisa ar garšvielām un virsū ielej pudeli sarkanvīna. Veidlapu nosūta cepeškrāsnī un 4-5 stundas gaļu cep uz ļoti zemas uguns. Gatavo trauku atdzesējiet un nosūtiet to ar formu uz nakti ledusskapī. Pasniedziet aukstu.

Daudzi atsakās no medījamo putnu gaļas, jo nezina, kā to pareizi pagatavot, vai arī uzskata to par bezgaršu. Faktiski, lai meža putnu fileja izrādītos sulīga un aromātiska, jums vienkārši jāievēro daži ēdiena gatavošanas noteikumi. Kaut arī runa ir par rubeņiem, noteikumu gandrīz nav. Bet šīs gaļas garša ir nepārspējama. Tomēr, kā arī tā priekšrocības.

Ko dara melnie rubeņi

1. Melnās rubeņi ir fazānu ģimenes kārtīgas vistas gaļas daļa

Rubeņi pieder pie fazānu ģimenes apmetušajiem indivīdiem.

2. Melnais rubeņš ieguva savu nosaukumu, jo spēja radīt raksturīgas skaņas, kas līdzīgas cackling.

3. No dažādām valodām rubeņi tiek tulkoti kā “kņada”, “vistas”. Daudzi viņa ieradumi ir līdzīgi parastajiem mājputniem..

4. Melnais rubeņš dzīvo gandrīz visur: tas apdzīvo Eiropas teritoriju, Ziemeļāfriku, Āziju, dzīvo Skandināvijas valstīs. Rubeņi dzīvo galvenokārt bērzu stādījumos, birzēs, mežos, tomēr dažas sugas dod priekšroku jauktiem mežiem..

5. Šis putns ievērojamu savas dzīves daļu pavada uz zemes. Tomēr ziemā melnie rubeņi gandrīz visur barojas ar kokiem.

Rubeņu mātīte

6. Ārēji heteroseksuāli indivīdi ir pilnīgi atšķirīgi viens no otra. Mātīte ir salīdzinoši maza, sver līdz vienam kilogramam, un tai ir brūna krāsa ar sarkanīgu nokrāsu un melniem ripples. Aste ir taisna ar baltu apakšu. Bieži putraimi var sajaukt ar medni, tomēr lidojuma laikā, kad mātīte izpleš spārnus, kļūst iespējams redzēt bālganus apakšstilbus, kas viņu atšķir no citiem putnu veidiem.

7. Šīs sugas putni ir uzmanīgi un apdomīgi, ar lielisku dzirdi un redzi, tuvojoties briesmām, tie paceļas un slēpjas koku galotnēs..

8. Neskatoties uz tupo dzīvesveidu, ziemā rubeņi kāpj kokus, lai mielojas ar pumpuriem, bērza ķetnām un citu zaru barību.

9. Siltākā periodā viņa uztura pamatu veido meža ogas, vītolu pumpuri, apse, āboliņa lapas, suņu roze.

10. Visu mūžu pieaugušie putni kopā ar galveno ēdienu norij mazus oļus, kas veicina aktīvu gremošanu un rupjās barības kuņģa malšanu kuņģī..

Melnais rubeņš

11. Dižciltīgajai melnajai rubeņai ir lielas, koši sarkanas uzacis un spēcīgs knābis, tā ir nokrāsota galvenokārt melnā krāsā un mirgo ar zilu vai zaļganu nokrāsu. Latiņas formas plaši izplatīto asti izolē balta apakša. Nobrieduši indivīdi sasniedz 58 centimetrus un sver līdz 1,5 kilogramiem.

12. Neskatoties uz masīvību, rubeņi, meklējot izsmalcinātus labumus, kas spēj satvert filiāli, ilgu laiku karājas otrādi, sasniedzot pievilcīgu ogu vai jaunu pumpuru.

Kaukāziešu, rubeņi

13. Rubeņi dod priekšroku apmesties meža stepē vai meža zonā. Viņi izvēlas teritorijas, kur ir arī atvērta telpa, un tajā pašā laikā ir daudz krūmu. Dažreiz atrodams arī plašos izcirtumos vai kalnos.

14. Uz zemes virsmas rubeņi ātri pārvietojas. Pārvietojoties, šie putni izstiepj kaklu uz priekšu.

15. Kamēr rubeņi sēž uz filiāles, viņa ķermenis atrodas horizontālā stāvoklī.

16. Briedis ir vienīgais putns, kas aukstā sezonā kā patvērumu izmanto sniega kameras. Izraktajos seklajos caurumos tie slēpjas no sala un sliktiem laika apstākļiem, un no tiem iznāk tikai ēst.

17. Melnais rubeņš ir daļēji apmetušies putni, un ik pa laikam klīst. Tomēr šīm migrācijām ir sezonāls raksturs un attāluma ziņā tās ir nenozīmīgas..

18. Dažreiz rubeņi veic masveida pārvietošanu. Šādas pārvietošanas, visticamāk, ir saistītas ar ražas neizdošanos biotopā.

19. Ligzdošanas periodā šis putns dod priekšroku bērzu birzēm, kuras mijas ar labības laukiem.

20. Bieži vien rubeņi ligzdas veido kaļķos un apsēs, īpaši, ja blakus ir plaši izcirtumi, reti gaiši meži vai meža malas. Neaizstājams ligzdošanas nosacījums šajā gadījumā ir ogu un sausu vietu klātbūtne..

21. Rubeņi - sabiedrisks putns, viņi pulcējas mazās grupās. Pavasara sezonā sākas pašreizējais periods. Tēviņi lūdz mātītes pārošanai ar raksturīgām skaņām un savdabīgu deju. Tēviņi ir poligāmi un tiem ir iespējas apaugļot vairāk nekā duci teteru.

22. Šie putni ligzdu novecojuši tieši uz zemes, parasti tos aizsedz koks vai krūms. Dažreiz neliels caurums augsnē kalpo kā ligzda..

23. Olu skaits sajūgā var mainīties no 4 līdz 14 gabaliem. Tikai mātīte inkubē olas, un tikai viņa audzina pēcnācējus. Dzimušie cāļi ir pārklāti biezā lejā.

24. Nedēļu pēc piedzimšanas groza var jau atkal pārvietoties no vienas vietas uz otru. Viņi seko mammai un ir paklausīgi. Dodieties uz spārnu viena mēneša vecumā.

25. Pēc cāļu piedzimšanas nepieciešama dzīvnieku barība, tāpēc mātītes sākumā baro tos ar maziem kukaiņiem un tārpiem. Viņiem augot, cāļi ēd galvenokārt augu bāzes pārtiku..

26. Rubeņš, kas spēj ātri lidot. Turklāt viņš to dara viegli. Lidojot, putni bieži atliec spārnus (kas, starp citu, ir ļoti izliekti).

27. Rubeņi viegli paceļas gan no kokiem, gan no zemes virsmas. Vienīgā atšķirība ir viena. Melnās rievas gandrīz klusi nokāpj no koka. Bet šis putns no zemes nokrīt diezgan skaļi.

28. Mātīte aizsargā cāļus, novirzot plēsoņas uzmanību uz sevi, viņa izliekas ievainota un aizved viņu prom no slotas, un šajā laikā cāļi slēpjas patversmēs, izklīstot dažādos virzienos..

29. Melnais rubeņu slānis saglabājas līdz rudenim, un tad tēviņi to atstāj un pievienojas pieaugušu cilvēku pulkam. Mātītes paliek pie mātes.

30. Jauno rubeņu apspalvojuma krāsa ir līdzīga mātīšu krāsai.

31. Ziemā gandrīz visiem šīs sugas putniem aug ragu bārkstis pirkstu sānos, kas palielina ķepu laukumu un nodrošina ērtu pārvietošanos sniegā.

32. Rubeņu mītiņi ganāmpulkos tūlīt pēc peru sabrukšanas. Ganāmpulkos, kas saglabājas visu ziemas periodu, ir gan veci indivīdi, gan jaunas mātītes un melnās rubeņu tēviņi.

Rubeņš - pīts

33. Katru rubeņu saimi raksturo tas, ka atrodas noteiktā apgabalā, kamēr pārtikas krājumi ir izsmelti vai nokrīt liels daudzums sniega.

34. Kopumā ar ziemas sākšanos putni pāriet uz lopbarību, jo zemes putni kļūst nepieejami zem dziļa sniega slāņa. Ņemot to vērā, melnās rievas ziemā bieži var redzēt sēžot uz koku zariem..

35. Uz kokiem rubeņi jūtas viegli, viegli pārvietojas pat pa plānākajiem zariem, kaut gan tēviņš var svērt līdz pusotru kilogramu.

Melnais rubeņš

36. Rubeņiem raksturīga rudens pārošanās. Līdz tā sākumam tas notiek vasaras beigās vai rudens sākumā, intensīva strāvas padeve turpinās līdz oktobra beigām. Tomēr pat decembrī-janvārī jūs varat dzirdēt atsevišķu pigtailu murmināšanu. Turklāt rudens pārošanā piedalās gandrīz tikai veci rubeņu tēviņi. Rubeņi izlīst, pirms saule lec; tēviņi pielīp pie zemes. Rubeņi visu dienu lido.

37. Interesants fakts ir tas, ka jaunas melnās rievas sāk ligzdošanu vēlāk nekā vecas.

38. Ja kāda iemesla dēļ pirmā olšūna ir nomirusi, mātīte ir spējīga izlikt otro olu dēšanu. Šis apstāklis ​​ir iemesls tam, lai pagarinātu periodu, kad ligzdās var redzēt melnās rubeņu olas.

39. Ja sals ir ļoti stiprs, putni lielāko dienas daļu pavada sniegā. Melno rubeņu sapnis zem sniega ir ļoti jūtīgs, viņi dzird visas meža skaņas.

40. Kad plēsoņa tuvojas, melnā rubeņi ātri izlien no sniega un paceļas pie koka. Ja putns ir ļoti nobijies, tad tas var lidot tālāk, vairāku kilometru attālumā. Grouse lido labi.

41. Rūse ir medību putns. To veicina plašā rubeņu izplatība un lielais šo putnu skaits..

42. Rubeņu nozvejošanai izmanto dažādas metodes. Piemēram, rudenī tiek medītas biedēkļi. Ziemā viņi atrod patvērumu šiem putniem. Pavasarī cilvēki medī strāvas, un vasarā mednieki kļūst par upuriem, ieskaitot rubeņu vaislas. Tomēr ieroču medību metodes nav vienīgās. Bieži tiek izmantoti dažādi slazdi (un agrāk šī metode dominēja).

Rubeņi sniega kamerās

43. Starp meža iemītniekiem, kuri spēj radīt reālas briesmas melnajām rubeņiem, var atšķirt lapsas, vanagus un martenus.

44. Šos putnus ražas neveiksmes sezonā izvēlas ēst laukos, tāpēc arī ķīmiskas vielas apstrādātas ķimikālijas var radīt draudus tiem, izmantojot putnus, kuri tūlīt mirs.

45. Daudzi cilvēki zina, ka rubeņi ir daudzu mednieku iecienīts laupījums. Bieži vien šie putni izdod sevi, radot "gurgling" skaņas, pateicoties kuriem mednieki tos atrod.

46. ​​Interesants fakts ir tas, ka rubeņi vienmēr izkļūst no vajāšanas tikai ar spārnu palīdzību (tas ir, tas vienkārši lido prom). Bēgšana nekad nekļūst par pestīšanas līdzekli.

47. Melnās rubeņu mātītēm un vīriešiem kausēšana nenotiek vienlaicīgi. Tūlīt pēc strāvas beigām pieaugušajiem tēviņiem sāk veidoties. Tā ilgums ir ļoti garš un laika ziņā var pārsniegt divarpus mēnešus - lai arī tās beigas bieži iekrīt septembrī vai pat oktobrī. Parasti putni atrod salīdzinoši drošas vietas pelēšanai. Parasti viņu lomā ir blīvi krūmu biezokņi.

48. Pirmkārt, melnas spalvas sakausē mazu spalvu. Tad pagrieziens nāk līdz astei un mušu spalvām. Tajā pašā laikā vientuļās mātītes sāk mocīties ar tēviņiem.

49. Tās mātītes, kurām ir cāļi, kopā ar savu vaislas ligzdo - laika gaitā tas notiek mēnesi pēc tēviņu pelēšanas sākuma. Ap septembri sievietes rubeņi jau pilnībā kūst.

50. Rubeņi savvaļā dzīvo apmēram 8 - 14 gadus.

Grouse: apraksts, paradumi, biotops

Melnie rubeņi apdzīvo ievērojamu mūsu dzimtenes daļu un starp daudzām savvaļas Krievijas vistas putnu šķirnēm, piemēram, lazdas rubeņi, ir viens no labākajiem objektiem gan sportiskām, gan komerciālām medībām. Tāpēc šim skaistajam putnam ir liela ekonomiskā nozīme. Rubeņu medības ir ļoti daudzveidīgas un aizraujošas, kas ir radījušas lielu popularitāti mūsu valsts mednieku vidū..

Krievu vārdi:

  • Gailis - Černiševs, Poleviks, Bērzs, Grouse, Polniks
  • Rubeņi - poleka, rubeņi, slepkava, vaisprieks, baltāzivs, polniška

Grouse - vidēja lieluma putns, sasniedzot mājas vistu lielumu. Tēviņš parasti ir lielāks nekā mātīte; vidējais gaiļa svars ir 1200 - 1500 g, tantes - 800 - 1000 g. Pieaugušam bizē ir melna apspalve ar zilu mirdzumu, sarkanas uzacis virs acs, melns knābis, pirksti ir tumši brūni, ar sānu raga formas cekulainu bārkstis. Apakšbikses un apakšbikses ir baltas. Aste ar izteiktu kakla izgriezumu; astes ārējās spalvas ir skaisti izliektas uz sāniem, atgādinot lira.

Pieaugušo rubeņos ķermeņa augšdaļai ir okera sarkanbrūna svītra ar melni brūnām nokrāsām. Vēdera vidusdaļa ir melnbalta, ar baltu rakstu. Aste ir sagriezta mazāk nekā tēviņam, un tai nav asīm raksturīgo spalvu līsveida izliekuma. Jauni tēviņi izskatās kā mātīte pirms viņu pirmās piespiešanas.

Melnie rubeņi trokšņaini paceļas no zemes, ātri lido, bieži atlaižot īsus izliektus spārnus.

Pūtītes pubertāte acīmredzot notiek viena gada vecumā. Tā kā cāļi, piemēram, cāļi, poligāmas, tie nav sadalīti pa pāriem: pārošanās sezonā viens tēviņš apaugļo vairākas mātītes; savukārt palīgs sader kopā ar vairākiem tēviņiem.

Melno rubeņu izplatības robežas no rietumiem uz austrumiem ir meži un meža-stepju zona no Krievijas Eiropas un Āzijas daļām līdz Ussuri teritorijai. Uz ziemeļiem tas sasniedz 67–69 ° ziemeļu platumu, Sibīrijā līdz 66–68 °, uz dienvidiem līdz Karpati, Volins Polissya, Chernihiv, Kursk, Voronezh un Saratovas reģionu ziemeļu daļas; izplatīta Urālu un Ilek upēs līdz 51 ° ziemeļu platuma, Turgai - līdz 49 ° ziemeļu platuma, līdz Tyshkan (Semirechye), Tien Shan, Zhungarsky Alatau, South Dauria un South Ussuri Territory. Kamčatkā, Sahalīnā un Krimā šis putns vispār nav atrodams. Kaukāzā dzīvo īpaša suga - kaukāziešu rubeņi.

Valsts dienvidos stepes zonu aršana pakāpeniski samazina melno rubeņu skaitu. Pretējs attēls vērojams ziemeļos, kur, pateicoties plānotajai mežu izciršanai, melnās rubeņi izplatās arvien plašāk.

Melnais rubeņš ir mazkustīgs putns, kas visu gadu dzīvo Krievijā. Pārvietošanās no viena reģiona uz otru ir reti sastopama, un to parasti izraisa vietēja barošana ziemā..

Kur dzīvo melnais rubeņš

Raksturīgākie rubeņu biotopi ir lapu koku un jaukti salu meži ar izcirtumiem, izcirtumiem un kumosiem; lielos vienlaidu mežos, kā arī taigā tas ir daudz retāk sastopams.

Rubeņi visvieglāk tiek turēti vidēja lieluma bērzu mežos, pārmaiņus ar labības laukiem, bieži ļoti tuvu ciematiem. Melnie rubeņi barojas galvenokārt ar augu pārtiku un tikai nelielā mērā izmanto dzīvnieku barību..

Melnais rubeņš

Pazuduši ziemā lielās saimēs, rubeņi līdz ziemas beigām sāk uzturēties nākamo straumju apgabalos un drīz sadalās atsevišķās grupās: vienā mēs redzam tikai tēviņus, otrā - mātītes. Tiklīdz marta saule sāk sasilt, melnās rubeņi sāk pārošanās. Strāvas laiks noteiktā mērā ir atkarīgs no apgabala ģeogrāfiskā izvietojuma un klimata, kā arī no pavasara sākuma savlaicīguma. Tāpēc tie nevar būt vienmuļi un ļoti svārstīties.

Tātad vienā no avotiem tika atzīmēts rubeņu pārošanās sākums: Jaroslavļas reģionā 7. martā; Pleskavā 12. martā un Kalugā 22. martā. Līdz tam laikam tēviņiem ir stipri pietūkušas uzacis un arvien vairāk un vairāk karojošs garastāvoklis attiecībā pret citiem gaiļiem.

Tipiskas rubeņu straumju vietas vidējā joslā ir āra vietas, rugāji un tvaikojoša zeme blakus bērzam vai jauktam mežam, meža malas un lielas pļavas, kas meža starpā klātas ar retiem krūmiem un kokiem, smilšu vīte starp applūdušajām upes palienēm un dažreiz arī plašs sūnu purvs putraimu starpā utt. Martā slepkavas vaļi dzied uz kokiem, bet līdz ar atkusušu plankumu veidošanos sāk plūst uz zemes.

Pavasara sākumā straume sākas īsi pirms saullēkta, piecos no rīta; aprīlī - apmēram četras stundas, līdz mēneša beigām - trešajā stundā, bet maijā - otrajā nakts stundā. Kopš pavasara vidus rubeņi turpinās vakarā, apmēram no pulksten septiņiem līdz saulrietam. Pašreizējā vidū gaiļi dzied labā, siltajā laikā līdz pulksten desmitiem no rīta, pēc tam viņi viens pēc otra lido prom uz mežu, lai pabarotu.

Rubeņi parasti pavada nakti netālu no straumēm. Rubeņus vislabāk pasniegt skaidrā, klusā, nedaudz aukstā laikā..

Teteroks pašreizējā reģionā vispirms lido tikai divas līdz trīs stundas. Vēlāk, sākot no pavasara vidus, tie parādās straumju nomalē ar rītausmu, nodevot savu klātbūtni ar klaipu. Pats savienošanas process parasti notiek netālu no strāvas, bet bieži ārpus tā..

Strāvas augstums iziet niknu cīņu atmosfērā starp pašreizējiem gaiļiem. Parasti pašreizējo pieaugušo centrā dzied spēcīgas bizes, un jaunieši turas pie pašreizējās piepilsētas. Viens no vecajiem gaiļiem lido pirmais un sāk runāt. Bieži vien jauni melnādaini dod priekšroku dziedāt atsevišķi, prom no galvenās strāvas. Lai arī pašreizējais gailis satraukuma brīžos zaudē ierasto piesardzību (īpaši cīņas laikā), tas turpina visu dzirdēt un redzēt perfekti.

Vidēji pavasara rubeņu plūst ilgums ir no sešām līdz septiņām nedēļām, bet pavasara beigās tas bieži notiek no divarpus līdz trim mēnešiem. Pirmie, kas atstāj strāvu, ir veci un pieauguši putni: jumta balstā nokauj gaiļus, lai veidotos, un rubeņi, pabeiguši olu pilnīgu dēšanu, sāk inkubēt. Jaunu rubeņu mazuļus var novērot jūnijā un dažos gadījumos pat jūlijā, bet ar daudz zemāku intensitāti. Lielākā daļa sieviešu olšūnas izkrauj maija vidū.

Melnais rubeņš

vispārīgs apraksts

Rubeņi ir vidēja lieluma putni, kas pieder fazānu ģimenei. Melnajai rubeņai ir maza galva un īss knābis. Tēviņi ir ievērojami lielāki nekā mātītes, 49–58 cm gari un 1,0–1,5 kg svara, bet mātītes ir attiecīgi 40–45 cm un 0,75–1,0 kg gari. Tēviņš ir ģērbies spoži melnā spalvā ar zaļu un purpursarkanu nokrāsu, ar koši sarkanām uzacīm.

Mātīte ir dzeltenbrūna ar pelēkām, brūnām vai tumši dzeltenām svītrām, diezgan raibām, ar tā sauktajiem baltajiem “spoguļiem” uz spārniem un iecirtumu uz astes.

Melnās rubeņi atstāja savas pēdas dažu tautu kultūrā, piemēram, pašreizējās rubeņu tēls tika izmantots Alpu tautas dejās.

Pirms gadsimta bija lielāks rubeņu sugu skaits, taču, tā kā tām nebija imunitātes pret dažām mājputnu slimībām, tās pakāpeniski izmira. Pašlaik Sarkanajā grāmatā uzskaitītās apdraudētās sugas ir Kaukāza rubeņi.

Parastās rubeņi ir izplatīti Āzijas un Eiropas meža stepju un stepju zonās - no Britu salām un Alpu kalniem līdz Korejas pussalai un Ussuri teritorijai. Rietumeiropas reģionā rubeņi dzīvo Beļģijā, Dānijā, Nīderlandē, Vācijā. Tie ir sastopami arī Skotijā, Lielbritānijā, Skandināvijā. Āzijā rubeņi dzīvo nelielos Vidusāzijas un Kazahstānas apgabalos, Ziemeļkorejā, Mongolijā un Ķīnā..

Kā izvēlēties

Svaigam melnās rubeņa liemenim nevajadzētu būt specifiskai smaržai, gaļai uz krūts jābūt tumšai augšpusē, bet iekšpusē - gaiši rozā. Ideālā gadījumā liemeni nevajadzētu sabojāt, un var nošaut tikai spārnus. Ja medījums ir svaigs, tad to apmēram divas dienas jāuzglabā ledusskapī salocītā veidā.

Ja jūs pērkat saldētu putnu, jums vajadzētu pievērst uzmanību iepakojuma stāvoklim. Tam jābūt bez mehāniskiem bojājumiem, tajā nedrīkst būt rozā ledus kristāli, kas var norādīt uz produkta atkārtotu sasalšanu. Lai atkausētu melno rubeņu, jums tas jānovieto vēsā vietā (ledusskapī, pagrabā, balkonā) un jāatver iepakojums labai gaisa cirkulācijai. Kad putns ir izkusis, ieteicams nekavējoties sākt apstrādi turpmākai izmantošanai ēdiena gatavošanā. Subproduktus ieteicams uzglabāt atsevišķi un prom no cepšanas, pārtikas produktiem un piena produktiem..

Tā kā tas ir

Rubeņu gaļa nav taukaina, maiga, ļoti garšīga un diētiska. Ir ierasts cept vai cept jaunas rubeņus, un pareizāk ir sautēt vai gatavot nobriedušāku putnu gaļu, jo tā ir nedaudz skarba.

Dzērvenes, brūklenes, saldā kukurūza, ķirbis, brokoļi un citi dārzeņi var kalpot kā garnīrs. Veseli putraimus var pildīt ar sparģeļiem, sēnēm, valriekstiem un citrusaugļiem. Viņi izmanto vīna, ķiploku, siera un krējuma mērces..

Ēdienu gatavošanā

Franču rubeņi ir svētku ēdiens Jaungada un Ziemassvētku brīvdienām.

Eiropiešiem ļoti patīk putraimu zupa: mazus liemeņa gabaliņus labi uzvāra ar pākšaugiem. Trauks izrādās diezgan sātīgs un biezs. Arī parastākos buljonus, kas izgatavoti no rubeņiem un kausiņiem, sagatavo, izmantojot to pašu tehnoloģiju kā mājputnus. Restorānos var atrast dažādus rubeņu ēdienus, piemēram, rubeņus, ceptus ar lazdu riekstiem vai sautētas rubeņus šampaniešā un krējumā.

Baškīru virtuvē melno rubeņu ēdieni ir nacionālie. Tie vienmēr tiek pasniegti īsi - tas ir tāds piena dzēriens, kas sadala lieko tauku daudzumu organismā.

Medību un lauka apstākļos gaļu vāriet katlā ar sēnēm un dažādiem garšaugiem, apcep uz iesma vai cep mālā.

Uzturvērtība uz 100 gramiem:

Olbaltumvielas, grTauki, grOgļhidrāti, grPelni, grŪdens, grKaloriju saturs, kcal
astoņpadsmit0,5divdesmit165254. lpp

Rubeņu gaļas derīgās īpašības

Uzturvielu sastāvs un pieejamība

Rubeņu gaļa ir diezgan barojoša, taču tai pat laikā diētiska: tā satur lielu daudzumu olbaltumvielu un to raksturo zems tauku saturs.

Rubeņu gaļa satur arī B vitamīnus, PP, H, A vitamīnus, holīnu, folijskābi, kā arī mikro un makro elementus. Tam ir augsts nātrija, kālija, fosfora, sēra, vara, fluora un dzelzs saturs.

Derīgās un ārstnieciskās īpašības

Sakarā ar folijskābes saturu, putraimu gaļu ieteicams lietot grūtniecēm un sievietēm zīdīšanas laikā. Kālijs ļoti labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu, to lieto alerģisko stāvokļu uzlabošanai un smadzeņu darbības uzlabošanai..

Rubeņos esošais nātrijs uztur skābju-bāzes līdzsvaru un normalizē ūdens bilanci.

Varš ir lielisks profilakses līdzeklis pret tādām slimībām kā anēmija, dermatoze, alopēcija, sirds muskuļa atrofija, kā arī ievērojami uzlabo apetīti.

Dzelzs ir vienkārši nepieciešams pareizai metabolismam, uzlabojot vielmaiņu un vispārējo ķermeņa stāvokli.

Rubeņu gaļas bīstamās īpašības

Neliels procents cilvēku cieš no iedzimtas nepanesības pret rubeņu gaļu.

Arī šī produkta lietošana var izraisīt alerģisku reakciju, ko ir vērts atcerēties, pirmo reizi izmēģinot gaļu.

Videoklipā jums ir reta iespēja skatīties un klausīties strīpu straumē.

Kur tas dzīvo, kā tas izskatās, cik daudz putns dzīvo un ko ēd rubeņi?

Daba nebeidz izbrīnīt cilvēkus ar dažādām krāsām, savādām formām un atsevišķu floras un faunas pārstāvju pārsteidzošo izturēšanos. Īpašu vietu visā šajā daudzveidībā ieņem putni. Daudzu, īpaši ievērojamu pārstāvju, balsis, ieradumi, izskats jau sen ir kļuvuši par vispārpieņemtiem lietvārdiem. Ikviens zina lakstīgalu trillerus, gaiļu cīņas. Putns izskatās kā rubeņš, ko viņš ēd, kur dzīvo, kādās vietās meklēt un kā atrast rubeņu straumes, tikai daži zina.

Grouse Bird: Apraksts

Stikls, neaprakstāms putns, kura izmērs ir mazs vistas gaļai. Lielāka un spilgtāka ar krāsu, no zilas ar melnu līdz zaļai ar purpursarkanu vai baltu, tā ir vīriešu dzimuma rubeņi. Krāsu atdalīšana ļauj nedaudzām mātītēm izvēlēties pāri no liela skaita virpuļu un pievilcīgu tēviņu.

Individuālie lielumi ir raksturīgi vistu secībai:

  • mātītes sasniedz garumu nedaudz vairāk par 40 cm, svars nepārsniedz 1 kg;
  • tēviņi ir lielāki - vairāk nekā 50 cm gari, ar svaru līdz 1,5 kg.

Viņi atšķiras no citiem vistas, rubeņu, pilnībā spalvu metatarsus un blīvi pārklātām spalvām, nāsīm pārstāvjiem. Lielākajai daļai rubeņu pārstāvju ir arī apspalvojums uz pirkstu pamatiem.

Tēviņi piešķir savam unikālajam skaistumam izteiksmīgas izteiksmīgas uzacis koši sarkanā krāsā un dakšīgu asti liru veidā - melnā virspusē ar purpursarkanu nokrāsu, bet apakšā - ar sniega baltām spalvām. Mātīšu diskrētajai krāsai ir arī sava atšķirība, ko izsaka ar šķērsām pelēkām, dzeltenām un brūnām svītrām ar baltām spalvām astes apakšpusē.

  • īss izliekts knābis;
  • nāsis, kuras paslēptas spalvas;
  • noapaļoti īsie spārni;
  • nogriezta cirsta aste;
  • spalvu kājas;
  • priekšējo ķepu membrānas;
  • dimorfisms - sieviešu un vīriešu krāsas atšķirība.

Kur dzīvo melnais rubeņš

Rubeņu dzimtas ģeogrāfiju attēlo gan dažādi platuma grādi, gan kontinenti. Atrasti dažādi putnu veidi:

  • Ziemeļamerikā - Kanādas un Aļaskas plašumos;
  • Eiropā - no Britu salām līdz Alpiem un Ardēnu salām;
  • Eirāzijā - no Baltijas valstīm līdz Ukrainai;
  • Krievijas Kurskas un Volgogradas reģionos;
  • Baikāla ziemeļu daļā un Ussuri reģionā.

Putnu var atrast meža stepju un meža teritorijā, Palaearctic un Neo-Arctic zonās. Viņu dzīvotne ir neierobežota, kā arī putnu sugu un pasugu skaits. Tie ir kaukāziešu, akmens, parastie, orca, rubeņi, rubeņi, rubeņi, putra un citi rubeņu pārstāvji.

Ligzdošanas laikā putni migrē uz apmetumiem un apsēm, prom no blīvajiem mežiem ar augstiem kokiem un tuvāk apdegušajām vietām un izcirtumiem pārmaiņus laukiem, kur var gūt labumu no labības kultūrām. Ja nav piemērotu apstākļu, viņi var aprīkot ligzdas bērzu mežos, reti mazos mežos un meža malās, sausu vietu un sēžamvietu tuvumā. Bieži sastopams lauksaimniecības zemes nomalēs un ūdens pļavās. Bērnu meži tiek uzskatīti par vismīļāko vietu, tāpēc Vācijā melnos putraimus sauc par bērzu putniem..

Ko rubeņi ēd

Rubeņu uzturs ir tikpat daudzveidīgs kā tā dzīvotne. Uztura pamatā ir augu izcelsmes barība. Ogu, sēklu, augu pumpuru daudzveidība - izvēle un īpašās sugas ir atkarīgas no katras sugas dzīvotnes ģeogrāfiskā izvietojuma.

Sezonālās uztura izmaiņas nosaka arī platums, kurā dzīvo saime. Tas var būt dažādās bērzu pumpuru un kaķu, mežrozīšu ogu, kadiķu kombinācijās. Augstienēs ziemas diētā var iekļaut jaunas skujas un egļu sēklas.

Cāļu ēšanai ir savas īpašības. Augšanas periodā viņiem ir nepieciešama olbaltumvielu pārtika, kuru tantes bagātīgi piegādā pēcnācējiem. Pamatā tie ir visdažādākie kukaiņu pārstāvji - sienāži, cikādas, mušas, bugs, zirnekļi, bugs, skudras, kāpuri, odi. Aizejot no agra vecuma, dzīvnieku barība zaudē nozīmi, un putns pāriet uz lielu sēklu, ziedu, pumpuru, ziedkopu, krūmu lapu un zālaugu augu patēriņu.

Uztura pamatā ir augu barība

Ziemā uzturu veido dzinumi, ķekatas un koku pumpuri - bērzs, alksnis, vītoli un apses. Arī putni cenšas iegūt "ziemas" priežu čiekurus un kadiķu ogas..

Svarīgs! Obligāta pieaugušo putnu pārstāvju uztura sastāvdaļa ir mazi oļi. Tie palīdz atvieglot barības sagremošanu, sasmalcinot to putrā..

Melno rubeņu strāva

Sākoties pavasarim, putnu uzvedība mainās. Viņi kļūst aktīvāki un dzīvāki, kas norāda uz nenovēršamu vaislas sezonas sākumu, kas melnajām rubeņiem ir īpašs un nokrīt martā. Tam ir savs unikālais nosaukums - pašreizējais. Tajā ir apvienotas divas nozīmes - no vienas puses, tas ir partneru izvēles process un rubeņu un rubeņu pāru veidošanās - pašreizējais, un, no otras puses, pārošanās spēļu norises vieta ir.

Steķu zemes gabali, atklātas meža platības vai pļavu pļavas, grādi, izcirtumi un malas kalpo kā celiņš. Izvēloties vienu strāvas vietu, putni to nemaina - tā paliek nemainīga. Tas ļauj medniekiem atgriezties no medībām ar lielu laupījumu. Galvenais ir zināt konkrētu vietu un vienkārši pagaidīt laiku slazdā, lai izveidotu precīzu trāpījumu sēriju.

Veci tēviņi vispirms parādās uz pašreizējiem. Laika gaitā viņus piesaista jaunāki indivīdi. Pagājušā gada vīrieši var piedalīties volejbolā ar vienādiem noteikumiem ar pieaugušo pārstāvjiem. Vājiem jāpatur strāvas nomalē, skatoties uz sacensībām no malas.

Pārošanās sākas ar tēviņu priekšnesumiem. Viņi demonstrē mazajiem meitenēm savu tikumu, sākumā izpildot savdabīgas dziesmas, kas atgādina blāvu murmināšanu, un pēc tam viņi pāriet pie deju elementiem - pēc astes pūšanas ir svarīgi rūpēties par zemi, padarot citas skaņas - čukstējot. Izrādes kulminācija ir sāncenšu konkursi, kas līdzīgi gaiļu cīņām, kad pretinieki mēģina viens otram piedot sāpīgus sitienus. Cīņas laikā rubeņi ir tik absorbēti darbībā, ka neko nepamana apkārt. Tas padara tos par vieglu laupījumu medniekiem, kuri melnajām rubeņiem deva iesauku - kurls rubeņš. Zaudē tas, kurš pirmais pamet kaujas lauku. No strāvas līdz strāvai var savākt no divām vienībām līdz diviem desmitiem un dažreiz simtiem tēviņu.

Cīņu beigās melnie putni lido, lai satiktu uzvarētājus, un kopā ar viņiem tiek noņemti no strāvas pārošanai. Mātītes nesteidzas izvēlēties tēviņu, un tieši viņām šīs tiesības paliek, gaidot noturīgākā un spēcīgākā pārstāvja noteikšanu.

Rubeņu ligzda

Visas rubeņi neatkarīgi no sugas un ģeogrāfiskās atrašanās vietas dzīvo lielās saimēs. Viņi ir mazkustīgi. Pārtikas meklējumos vai briesmu gadījumā ganāmpulks lido diezgan lielos (līdz 10 kilometru) attālumos. Viņi lido lieliski, bet dod priekšroku vairāk laika pavadīt uz zemes, kur viņi organizē ligzdošanas vietas..

Parasti ligzda ir neliels padziļinājums, kas izklāts ar vecām lapām, spalvām un sūnām, sajaukts ar maziem zariņiem. Paplātes dziļums svārstās no 4 līdz 6 centimetriem ar diametru no 16 līdz 22 centimetriem. Krūmu biezokņos slēpjas ligzda. Vieta tiek izvēlēta netālu no ogu vietām - mellenēm, zemenēm, kauliem, kas kļūs par ēdienu nākamajiem cāļiem.

Pilns sajūga skaitlis ir no 4 līdz 14 olām, vidēji 6-8 olas, kurām ir viegls okera tonis ar brūnganiem pūtīšiem. Pārbaudes laikā izdēto olu skaitu ietekmē gada raža. Jo mazāk iespēju iegūt labu pārtiku, jo mazāk olu būs. Pārtikas trūkums ietekmē ne tikai jauno dzīvnieku skaitu, bet arī tā veselību. Tāpēc daba nekavējoties koriģē kvantitatīvos rādītājus..

Teterka uz ligzdas

Tiklīdz mātīte izdēj pēdējo olu, sākas inkubācija. Dienvidos šis periods iekrīt maija sākumā, ziemeļos - maija beigās vai jūnija sākumā. Interesants fakts! Vecās mātītes sāk inkubēt pēcnācējus pirms mazuļu piedzimšanas. Tas ir saistīts ar faktu, ka kāda iemesla dēļ mūra tiek zaudēta, viņiem var būt laiks atlikt un sēdēt otro. Tādējādi rubeņu inkubācijas laikam melnajās rubeņos nav skaidru terminu un robežu, kas stiepjas ilgā laika posmā.

Pēc pārošanās tēviņi nepiedalās “ģimenes dzīvē”. Visi cāļu ligzdošanas, inkubācijas un barošanas pienākumi gulstas uz mātītēm. Pēcnācēji parādās mēnesī, retāk - trīs nedēļas pēc izšķilšanās sākuma.

Rubeņu ziemošana un barošana

Melno rubeņu un rubeņu mazkustīgais dzīvesveids liek viņiem pielāgoties izdzīvošanai aukstajā sezonā. Ja novērojat šo putnu uzvedību ziemā, kļūst skaidrs, ka viņi ir atkarīgi no bērzu birzēm - bērza "auskari" ir iecienītākās melo rubeņu delikatese un viņu izdzīvošanas pamats izsalkušajā sezonā. Labs uztura papildinājums ir arī dažādas krūmu ogas, kas slēpjas zem sniega un saglabā uzturvērtības..

Otrs nosacījums veiksmīgai izdzīvošanai ziemā ir dziļš, pūkains sniegs. Ja salnas ir mērenas, saime lielāko dienas daļu pavada pie kokiem, laiku pa laikam veicot nelielus lidojumus uz barošanas vietām. Vakarā pēc kārtīgas ēšanas viņi tieši no kokiem ienirst sniegputeņos, kur apmetas uz nakti. Smagākajās ziemās, kad temperatūra nokrītas zem 20-25 grādiem pēc Celsija, rubeņi vairākas dienas var pavadīt sniega novietnēs. Ar atkusni gan tēviņi, gan mātītes pārceļas uz kokiem, kur viņi ne tikai pavada visu dienu, bet arī pavada nakti.

Melno rubeņu un rubeņu mazkustīgais dzīvesveids liek viņiem pielāgoties izdzīvošanai aukstajā sezonā

Rubeņi, kas dzīvo augstienēs, kur ziemas uzturu ir vēl mazāk nekā līdzenumos, ir savi izdzīvošanas veidi. Viņi pielāgojās ēst pat jaunas adatas un ēda sēklas.

Rubeņu veidi

Melno rubeņu veidi ir ļoti dažādi. Viņu pievilcīgie dati par svaru un garšu padara putnus par medību priekšmetu, un dzīvesveids un paradumi atvieglo mednieku medības. Šo skaisto putnu plēsonīgā un pārdomātā iznīcināšana dažām sugām lika izmiršanas robežas. Lai nepieļautu rubeņu pilnīgu pazušanu, tie tika uzskaitīti Sarkanajā grāmatā.

Pie slavenākajām šķirnēm pieder:

  • rubeņi vai lauks, pļava;
  • Kaukāzietis;
  • zils vai dūmakains;
  • salvija (vērmeles).

Melnais rubeņš

Visslavenākais, pateicoties plašajai izplatībai, melno rubeņu tips. Tieši ar viņu, ar viņa krāsojumu, astes raksturīgo formu un balto pavilnu melno rubeņu šķirne tiek saistīta ar amatieriem un faunas ekspertiem.

Košaši ir atrodami plašos stepes plašumos, meža stepēs un mežos no Šveices Alpiem un Lielbritānijas rietumos līdz Ussuri taiga austrumos.

Apmetnei ganāmpulki izvēlas vietas ar atklātām vietām - laukus, pļavas, lielas pļavas, kas atrodas blakus kopoņiem, krūmiem, bērziem un skujkoku mežiem. Vasarā atklātās platības un lauksaimniecības zeme viņiem kalpo kā barības avots, bet krūmi - kā drošības zona, kurā jūs varat viegli paslēpties no dabiskajiem ienaidniekiem (lapsām) un medniekiem..

Kaukāziešu, rubeņi

Savu vārdu ieguva pēc dzīvotnes - šī ir Kaukāza un Turcijas teritorija. Kaukāza rubeņu saimes kāpj augstienēs (līdz 3 km), kur nogāzēs ved apmetušos dzīvesveidu, apaugušos ar rododendriem, kadiķiem un mazām bērzu salām. Lai audzētu cāļus, mātītes nolaižas 2,5 tūkstošu metru augstumā, kur ligzdo.

Viņi no tuviem radiniekiem orkiem atšķiras tikai miniatūrā lielumā - mātītes nepieaug vairāk kā 40 cm un nepieņem svaru virs 0,9 kg, bet tēviņi attiecīgi ne vairāk kā 50 cm un 1,1 kg. Tēviņi izskatās pieticīgāki - viņiem astes apakšpusē nav baltu spalvu, un pati aste ir vairāk kā āķis, kas saliekts apakšā.

Vēl viena Kaukāza rubeņu atšķirība ir tā, ka pārošanās spēlēs tā var dzīvot viena. Šī melnā rubeņa šķirne pieder apdraudētajam un ir iekļauta Sarkanajā grāmatā.

Zilās rubeņi

Maz zināms, pat profesionālu ornitologu viedoklis. Tas ir atrodams Ziemeļamerikā uz dienvidiem no Aļaskas un Kanādas, Klinšu kalnu līdzenumos un mežos. Ietver divas ļoti tuvas šķirnes:

  • dūmakains - ir krāsa tumši pelēkos toņos;
  • zils - nēsā zilu ar zaļu.

Abu uzacis ir oranžas vai sarkanas, apakšā ir balta. Mātītēm ir tradicionāli pieticīga brūngana krāsa ar pelēkiem plankumiem un tumšas nokrāsas asti.

Pavadot pavasara un vasaras sezonu starp līdzeniem skujkoku mežiem un izaudzējot cāļus, ganāmpulks dodas augstu kalnos, kur pavada visu ziemu.

Vērmeņu rubeņi

Lielākie rubeņu ģimenes pārstāvji. Viņi dzīvo Ziemeļamerikas plašumos. Garumā tēviņi sasniedz līdz 80 centimetriem un sver apmēram 3 kg. Kaukāza melnie rubeņi savu vārdu bija pelnījuši, pateicoties ieradumam apmesties tuvu punduru vērmeņu biezokņiem, kas ir bagātīgi to biotopos - Klinšu kalnu pakājē. Krūms kalpo kā dabiska patvērums no ienaidniekiem un nodrošina ēdienu gandrīz visu gadu..

Īpaši ievērības cienīgi ir vērmeles vai, kā to mēdz dēvēt, salvijas rubeņi, ārējie dati. Tās sākotnējo krāsu ir grūti sajaukt ar jebkura cita veida rubeņiem.

Lai arī krāsošanas pamatkrāsas ir ļoti vienkāršas - pelēka, balta un brūna, to kombinācijas rada unikālu attēlu. Vīrieša astes spalvas, norādītas uz galiem, atklātā stāvoklī veido ventilatoru, kas vizuāli atgādina Amerikas indiāņu galvassegu (spalvu vainags). Grezno balto volānu priekšā ir iekrāsoti melni plankumi uz putnu rīkles, zoda un vēdera. Koši dzeltenas vīriešu uzacis pabeidz attēlu.

Grouse ir cēls putns. Lielākā daļa cilvēku to var redzēt tikai fotoattēlā, bet atcerieties, kad tiek atrisināts skenēšanas vārds vai lapiņa caur bērniem paredzētu enciklopēdiju, sastādīts ziņojums, lasīts visai klasei. Pārējo putnu labāk zina ornitologi un mednieki, kuri zina tā cenu un maksimālu informāciju par to..