Zaķis - suga, apraksts, krāsa un tās izmaiņas, uzturs un selekcija savvaļā (95 foto + video)

Zaķis ir mazs dzīvnieks, kas pieder zīdītāju klasei. Vēl nesen tas piederēja grauzējiem, šobrīd tas tika piešķirts trušiem līdzīgai atslāņošanai. Zaķu ģimenes pārstāvji dzīvo gandrīz visos kontinentos.Īpaši mednieki tos novērtē par diētisko gaļu un vērtīgajām kažokādām..

Turklāt viņi var nest augļus vairākas reizes gadā, iegūstot līdz 8 trušus. Bet briesmas nav tik viegli nodot, pateicoties spēcīgām ķepām un asām spīlēm.

Zaķu īpašības

Zaķa ķermeņa garums sasniedz 68-70 cm., Svars - 5-7 kg. Kā redzat fotoattēlā, ausis ir garas, 9-15 cm, ausis ir zaķa spēcīgākais jutekļu orgāns, tās var dzirdēt ar vienu ausi, neatkarīgi no otras. Karstā laikā, pateicoties vietām uz ausīm, kas nav pārklātas ar vilnu, tiek veikta termoregulācija.

Zaķim ir spēcīgas, muskuļotas kājas. Pakaļkāju garā pēda ļauj ātri izkļūt no pakaļdzīšanās. Dzīvnieku zaķu ātrums spēj attīstīties līdz 80 km / h.

Vēl viena neparasta aizsardzība pret plēsējiem ir sviedru dziedzeru atrašanās vieta - tie atrodas uz ķepu spilventiņiem. Tāpēc, kad dzīvnieks melo, to gandrīz nav iespējams atrast pēc smaržas.

Piezīme!

Krāsa

Vasarā zaķi ir gaiši, dažām sugām ir absolūti balta krāsa. Tomēr ausu galiņi joprojām ir melni.

Vasarā zaķis atkarībā no sugas var būt brūns, brūns, ar tumšākiem vai gaišākiem pleķiem.

Zaķu sugas

Kopumā pasaulē ir apmēram 32 zaķu sugas.

  • Baltais zaķis. Neparasta šīs sugas spēja ir kažoku krāsas izmaiņas atkarībā no gadalaika: sniegotajā sezonā - balta, vasarā - pelēka.
  • Zaķis. Lielākais no ausīm. Kažokādas ir spīdīgas, viļņotas, brūnganas.
  • Milzu trusis. Īpaši audzēta šķirne, izmērs 68cm., Svars līdz 10kg. Biezs mētelis, pelēka krāsa.
  • Antilope. Zaķis ar garākajām ausīm - līdz 20cm. Tas palīdz noņemt lieko siltumu biotopos - sausos reģionos.
  • Melnā astes zaķis. Gar mugurkaulu ir melna josla, kas beidzas ar melnu asti.
  • Dzeltenīgi zaķi. Gar ķermeni iet melnas svītras. Izmērs var sasniegt 60cm.
  • Ķīniešu zaķis. Mazs dzīvnieks, līdz 45cm garš. Krāsa ir brūngana, ausu galiņi ir melni. Apmatojums ir īss, rupjš.
  • Mandžūrijas zaķis. Mazs dzīvnieks, kura kažokādas rotā mazas ripples.

Biotops

Zaķi ir tikai sauszemes dzīvnieki. Viņi arī nevar kāpt kokos. Bieži vien viņi dzīvo apgabalos ar nelielu veģetāciju - lai jūs varētu viegli paslēpties no ienaidnieka. Tur viņi atrod bedres, rievas, krūmus, labākajā gadījumā - citu dzīvnieku izmestas urvas un tur dzīvo.

Bet ilgu laiku vienā vietā viņi nepaliek. Ziemā viņi var apmesties bedrē, kas izrakta sniegā, labi aizsargāta no vēja.

Zaķi galvenokārt dzīvo vieni, tikai dažas sugas nomaldās.

Piezīme!

Viņi dod priekšroku nakts dzīvesveidam, lai vēlreiz nepievērstu uzmanību potenciālajām briesmām. Pēcpusdienā zaķi atpūšas savā patversmē un iegūst spēku.

Bieži vien izvēlieties dzīvotni fermu tuvumā - tur viņi vienmēr tiek apgādāti ar pārtiku.

Ko ēd truši?

Zaķi ir zīdītāji, zālēdāji. Vasarā viņi barojas ar augiem, lapām, augļiem un ogām, ziemā - ar sēklām, zariem, mizu.

Bēgot uz cilvēku dārziem, dzīvnieks var ēst daudz barības ar saviem mīļajiem burkāniem un kāpostiem. Zaķu nodarītais kaitējums dārzā attiecas uz kokiem, īpaši uz ābelēm. Papildus ēdienam ābele kalpo kā ausu ierīce zobu slīpēšanai.

Zaķiem ir interesanta gremošanas sistēmas iezīme - absolūti visu barības vielu ekstrahēšana. Un tā kā rupji pārtikas produkti ir slikti sagremoti, šie dzīvnieki var ēst paši savus pakaišus..

Piezīme!

Zaķu audzēšana

Lai turpinātu ģints, sieviete no vairākiem pretendentiem izvēlas spēcīgāko tēviņu. Tas tiek darīts ar "stafetes" palīdzību - kurš pirmais pieķeras mātītei, kas ir gatava pārošanai, viņš kļūst par zaķu ģimenes tēvu.

Grūtniecība ilgst pusotru mēnesi, vaislā var būt līdz 8 trušiem. Dzemdības notiek caurumā, kuru izraka zaķu māte. Līdz mēnesim māte jauniešus baro ar pienu. Ja viņas nav, cits trušu baro trušus. Līdz 8 mēnešiem truši kļūst seksuāli nobrieduši.

Baltie zaķi: apraksts, biotops, ko viņi ēd un kā viņi selekcionējas

Zaķi ir viens no visizplatītākajiem dzīvniekiem pasaulē. Pat neskatoties uz to, ka to kažokādas ir ļoti vērtīgas, zaķu auglība šī iemesla dēļ ir iecienīts medību objekts, šī populācija neļauj izzust.

Kopumā pasaulē ir 30 zaķu sugas, katra no tām izceļas ar paradumiem un izskatu. Šodien runāsim par vienu no tiem - zaķi..

Zaķu zaķis Zaķu apraksts

Tātad, kāpēc balsināšana? Ziemā šī zaķu pasuga maina savu krāsu no pelēkas (dažreiz pelēcīgi sarkanīgas) uz sniega baltu. Ausu galos var būt tikai melni plankumi..

Zaķa svars ir no 1,6 kg līdz 4,5 kg, garums svārstās no 40 līdz 65 cm. Dzīvniekam ir glīta noapaļota aste, kuras garums tik tikko sasniedz 7 cm, un šiksas ausis ir 8 līdz 10 cm garas. vienmēr platas, pēdas un pirksti, uz kuriem klāta bieza vilna.

Šīs sugas zaķu pelšanas periods sākas pavasarī un rudenī - 2 reizes gadā. Tajos reģionos, kur sniega nokrīt mazos daudzumos - baltumi nemaina krāsu.

Mātītes bieži ir nedaudz lielākas nekā tēviņi.

Biotops

Tātad, kur dzīvo šis sniegbaltais skaistais vīrietis? Šī suga ir visizplatītākā ziemeļu platuma grādos - Ziemeļamerikā, Skandināvijā, Norvēģijā, Zviedrijā. Krievijā balsināšana ir atrodama Sibīrijā, Kamčatkā un Sahalīnā, Ukrainā - Čerņigovas, Žitomiras un Sumijas apgabalos..

Baltie dod priekšroku dzīvot vietās, kur viņiem ir daudz pārtikas, neatkarīgi no gada laika. Visbiežāk šīs skaistules var sastapt jauktu un lapu koku mežu malās, krūmos, niedrājos pie dīķiem un augstās stepju zālēs. Zaķis mēģina apmesties tur, kur trūkst plēsoņu..

Uzturs

Ko ēd zaķi? Baltie pieder zālēdāju kategorijai:

  • Vasarā šie ilggadīgie mīlestība mielojas ar tādiem zālaugu augiem kā āboliņš, graudaugi, pieneņu lapas un ziedi, pelašķi, zelta graudiņi un daudzi citi ārstniecības augi, kas aug viņu dzīvesvietā.
  • Rudenī zaķi barojas ar maziem krūmu zariem.
  • Ziemā šīs daiļavas barojas ar koku mizām, piemēram, apsēm, bērziem, vītoliem utt. Viņi no sniega var izžūt sausu zāli un priežu čiekurus. Dažreiz viņi ēd sausas ogas, kas palikušas uz krūmiem. To var ēst arī pīlādži, savvaļas rozes, kadiķi un alksnis. Ja netālu no baltumu biotopiem ir augļu dārzi, tad tur var atrast arī baltumus, kas grauj augļu koku mizu.
  • Pavasarī šis pūkains atkal pāriet uz zālaugu augiem un jauniem koku un krūmu dzinumiem.

Bija neparasti gadījumi - tika atrasti gardēžu baltumi, izrakti un patērētas trifeļu sēnes.

Dzīvesveids

Kāda ir zaķa izturēšanās? Augstākā aktivitātes virsotne, kāda viņiem ir vakarā un pārauga.

Ziemā zaķu zaķi izrakt nelielu ūdelīti sniegā, kur tie paslēpjas sliktos laika apstākļos vai dienasgaismas stundās. Vasarā baltumi šādas patversmes parasti nedara, bet apmetas nošķirtā vietā, vienkārši paņemot zāli.

No viņu patvēruma vietas līdz barošanas vietai baltumi pamatā pārvietojas pa to pašu ceļu. Īpaši pamanāms tas ir ziemas laikā - takas takas ved tik labi, ka pat cilvēks var uz tiem brīvi pārvietoties.

Pārtikas meklējumos šis ausu ausis spēj nobraukt ļoti lielus attālumus - līdz 10 kilometriem vienā naktī. Bet, ja ausainim ir pietiekami daudz pārtikas, tajā pašā naktī viņš var noiet tikai vienu kilometru.

Zaķim ir ļoti slikti attīstīta redze un smarža, bet viņam ir lieliska dzirde. Spēja pārvietoties ļoti ātri ir vienīgais aizsardzības līdzeklis briesmu gadījumā.

Audzēšana

Belyak, tāpat kā visi viņa kolēģi ar garām ausīm, ir ļoti ražīgs dzīvnieks. Pārošanās sezona parasti notiek pavasara un vasaras mēnešos. Sievietēm auglības maksimums rodas 2 līdz 7 gadu vecumā. Grūtniecība ilgst no 47 līdz 55 dienām, neilgi pēc dzemdībām zaķis atkal pārojas. Vienā sezonā mātīte var pavairot no 2 līdz 4 vaislas, atkarībā no vecuma un uztura. Kaulēšana notiek nošķirtā vietā uz zemes virsmas. Pirmie truši dzimst aprīlī-maijā, otrie - jūnijā-jūlijā, trešie - augustā-septembrī. Reti pirmie mazuļi parādās martā, bet pēdējie - novembrī, taču šādi sloti parasti mirst.

Vienam metienam piedzimst vidēji 5–7 truši, bet dažreiz tas sasniedz 11. Mazuļi piedzimst ar biezu kažokādu, redzēti, atšķirībā no daudziem citiem dzīvniekiem, un spējīgi patstāvīgi pārvietoties. Jaundzimušo svars ir tikai 100-130 gr.

Zaķa pirmās 8 dienas barojas tikai ar mātes pienu, pēc tam viņi sāk izmēģināt zāli. Tā kā trušu piens ir ļoti trekns un barojošs, bērni ēd ne vairāk kā vienu reizi dienā. Pēc 15 dienām mazuļi jau attālinās no mātes un nodarbojas ar patstāvīgu pubertātes dzīvi.Baltie sasniedz desmit mēnešu vecumu..

Šo zaķu paredzamais dzīves ilgums ir 17 gadi, bet diemžēl vairumam no tiem nav pat nodzīvošanas līdz 5 gadiem - tas ir plēsoņu, malumedniecību un infekciju vainas dēļ.

Skaits

Vāveru skaits, kā arī, un tā līdzinieku skaits katru gadu mainās.

  • Galvenais iemesls ir plaši izplatītā infekcijas slimība (epizootija). Ir zināmi baltās masas nāves gadījumi no parazītiskajiem tārpiem. Bieži vien ir zarnu-helmintu slimības, kā arī baktēriju slimības - tularēmija un pseidotuberkuloze. Epizootija parasti aptver līdz 100% vietējo zaķu populāciju..
  • Otrais iemesls ir plēsoņas. Zaķus iznīcina lūši, lapsas, ērgļu pūces, zelta ērgļi utt..
  • Trešais iemesls ir medības. Lielu skaitu laupījumu medī par to skaisto kažokādu un garšīgo gaļu..

Kur dzīvo truši un ko viņi ēd? Zaķu sugas

Kā ir ar dzīvniekiem, piemēram, zaķiem? Kas ir iekļauts šo dzīvnieku ikdienas uzturā? Kur dzīvo truši? Kā viņi selekcionējas? Kādi ir zaķu veidi? Jūs varat atrast atbildes uz šiem un citiem jautājumiem, lasot mūsu publikāciju..

Galvenā informācija

Zaķis ir dzīvnieks, kas nav pārāk liels, ar slaidu ķermeni, no sāniem nedaudz saplacinātu. Dažu sugu izmēri ir no 65 līdz 70 cm. Zaķu svara ziņā zaķu svars ir lielāks par 7 kg. Šādu dzīvnieku "izskata" atšķirīga iezīme ir garu ausu klātbūtne ar raksturīgu ķīļa formu. Pateicoties šim attīstītajam maņu orgānam, dzirde šādiem dzīvniekiem ir daudz labāka, salīdzinot ar redzi un ožu..

Zaķiem ir garas pakaļkājas ar masīvām pēdām. Šāda ķepu struktūra ļauj dzīvniekiem gandrīz uzreiz paātrināties līdz apmēram 80 km / h ar ātrumu, kad rodas pirmās briesmas. Šajā gadījumā zaķi jauc plēsējus, dramatiski mainot kustības virzienu. Dzīvnieki neprātīgi skrien pa gludām virsmām un bez problēmām kāpj pa stāvām nogāzēm. Tomēr, nokāpjot no kalniem, viņi nav pārāk pārliecināti. Iemesls tam ir īsās, nepietiekami attīstītās priekškājas. Šādos gadījumos zaķiem bieži vien ir jāapgāžas ar galvu virs augstuma.

Dzīvesveids

Zaķu galvenā ikdienas darbība ir ēdiena meklēšana. Dzīvnieki dod priekšroku pārtikas meklēšanai naktī, kad samazinās plēsoņu nokļūšanas acīs iespējamība. Sākoties rītausmai, zaķi dodas nošķirtās vietās, kur atpūšas un iegūst spēku. Kā pagaidu mājokļus viņi izvēlas blīvus krūmus, dziļas vagas augsnē. Ziemā dzīvnieki slēpjas sniegputeņos un rakt patversmes.

Uzturs

Katrs no mums no šūpuļa zina, ka zaķis ir zālēdāju dzīvnieks. Šādu dzīvnieku iecienītākās delikateses ir dārza kultūras, jo īpaši kāposti un burkāni. Tomēr ko zaķi ēd dabā, dzīvojot ievērojamā attālumā no lauksaimniecības zemes? Mēs centīsimies atbildēt uz šo jautājumu tālāk.

Dzīvnieku uzturs mainās atkarībā no gadalaika. Ko zaķi ēd dabā? Vasarā galvenais šādu dzīvnieku "laupījums" ir jaunas veģetācijas dzinumi. Priekšroka dodama dzīvniekiem sulīgām, saldajām saknēm. Zaķiem īpaši iecienītas ir pienenes, pelašķi, āboliņš, grīšļi, lucerna. Gada auglīgajā periodā tie nemēdz ēst pie dzinumiem un mellenēm, savvaļas ābolu augļiem, bumbieriem.

Ar rudens iestāšanos zaķiem jāpārslēdzas uz koku mizas, mazu, sulīgu zariņu absorbēšanu. Ziemā zaķi bieži izrakt visu veidu zālaugu augus un saknes no sniega..

Zaķu sugas

Ir vairākas zaķu šķirnes, kas nedaudz atšķiras viena no otras pēc ķermeņa uzbūves, krāsas un dzīvesveida:

  1. Rusak - lielākie dzīvnieki. Tās izceļas ar spīdīgu, zīdainu kažoku klātbūtni. Kažokādai ir raksturīga viļņainība. Nokrāsa svārstās no tumši pelēkas līdz brūnganai..
  2. Arktiskais zaķis ir zaķis, ko raksturo tā saucamais sezonas dimorfisms. Kad zemi bagātīgi klāj sniegs, sugu pārstāvji iegūst baltu vilnas nokrāsu. Vasarā Arktikas zaķis atkal maina savu krāsu uz pelēcīgu..
  3. Antilope - tai ir garākās ausis, kuru izmērs pieaugušajiem sasniedz vairāk nekā 20 cm. Tā kā sugas pārstāvji dzīvo sausos, karstos reģionos, šāda auselīšu ierīce palīdz viņiem regulēt ķermeņa temperatūru.
  4. Ķīnieši - sugas iezīme ir neliela ķermeņa klātbūtne. Šādi zaķi izaug ne vairāk kā līdz 45 cm, turklāt svars nepārsniedz 2 kg. Ķīniešu zaķa kažokādas krāsa variē no tumši brūnas līdz gaiši kastaņai. Ausu gali ir rotāti ar melnu trīsstūrveida rakstu..
  5. Tolai - mazi dzīvnieki, kuriem praktiski nav ārēju atšķirību no ikri. Tomēr sugas pārstāvjiem ir garākas ausis, kā arī īpaši attīstītas pakaļējās ekstremitātes.
  6. Dzeltenīgais zaķis ir diezgan liels īpatnis, kura izmērs sasniedz 60 cm un masa ir apmēram 4 kg. Sajaukt sugu ar citiem dzīvniekiem ir diezgan grūti. Kā kontrastējošas melnas svītras iet gar ķermeni, kā arī no galvas aizmugures līdz ausīm.
  7. Slota - dzīvesveidā un paradumos ir līdzība ar rusaku. Zverkovs izceļ sarkanīgu kažoku klātbūtni, kā arī ne pārāk garas ausis, kuru malas rotā melnīgi apmalītes.
  8. Melnā aste - sugas pārstāvjus var atpazīt pēc raksturīgas tumšas svītras, kas rotā kažokādu visā mugurkaulā. Kā jūs varat uzminēt no pašas definīcijas, šiem zaķiem ir melna aste.
  9. Mandžūrijas - ārēji šādi dzīvnieki ir ļoti līdzīgi savvaļas trušiem, jo ​​tiem ir mazs izmērs un īsas pakaļējās ekstremitātes. Kažokādas rotā reti sastopami tumši ripples..
  10. Cirtaini - sugas iezīme ir viļņotu kažokādu klātbūtne mugurkaulā. Apmatojumam ir dzeltenīga nokrāsa. Šādi zaķi izaug līdz 50 cm, un to svars nepārsniedz 2 kg.

Kur dzīvo truši?

Apskatīsim secībā katras zaķu sugas dzīvotnes. Ja mēs runājam par krieviem, tad šādi dzīvnieki no neatminamiem laikiem apdzīvo Eiropas meža stepes. Tie ir izplatīti iekšzemes platuma grādos. Bieži sastopama Kazahstānā, Turcijā, Āfrikas ziemeļos.

Kur dzīvo zaķu zaķi? Suga ir plaši izplatīta Krievijas ziemeļu reģionos. Mongolijas tuksnesī tiek novērota liela populācija. Dienvidamerikas augstienēs ir baltumi.

Kuros platuma grādos dzīvo cirtaini zaķi? Sugas biotopi galvenokārt ir Indijas mežu plašumi, Nepālas un Ķīnas meža pakāpieni. Šādi dzīvnieki ir izplatīti Tibetas augstienē..

Tlay ir tipisks daļēji sausu atklātu laukumu pārstāvis. Tas atrodams Turkmenistānā, Ķīnā, Uzbekistānā, Mongolijā. Šādus zaķus var redzēt arī pašmāju stepēs, sākot no Astrahaņas reģiona jaunajiem reģioniem un beidzot ar Altaja teritorijas plašumiem..

Dzeltenīgi zaķi ir vienīgās sugas, kas sastopamas vienīgi Teuantepec līča tuvumā, kas pieder Meksikas teritorijai.

Kur dzīvo trušu sugu zaķi? Šādu dzīvnieku biotopu ierobežo Spānijas ziemeļrietumu daļas tuksnesi, kur atrodas Kantabrijas kalnu virsotnes..

Melnās astes zaķi ir visizplatītākās sugas Amerikas Savienotajās Valstīs. Šie dzīvnieki parasti ir sastopami arī Meksikā..

Mandžūrijas zaķis ir tipisks līdzenumu faunas un Tālo Austrumu mežainā apgabala pārstāvis. Lielas šādu dzīvnieku populācijas tiek novērotas Korejā, Ķīnā, Primorijā.

Audzēšana

Lielākā daļa zaķu ir vientuļi radījumi. Tomēr dažas sugas veido pārus. Gada dzīvnieki pārojas trīs reizes. Grūtniecība sievietēm ilgst pusotru mēnesi. Vienlaicīgi var piedzimt viens līdz deviņi mazuļi.

Zaķu pēcnācēji no pirmajām dienām ir redzīgi un spējīgi kustēties. Jauniem indivīdiem mātes piens ir nepieciešams tikai pirmajā nedēļā. Tad zaķi pilnībā pāriet uz augu pārtiku. Jauna augšana kļūst seksuāli nobriedusi līdz nākamajam pavasarim.

Dabiski ienaidnieki

Zaķi ir diezgan neaizsargāti dzīvnieki, kas ir daudzu plēsoņu tradicionālais laupījums. Īpaši bieži plēsēju dzīvnieku upuri ir jauni indivīdi, kuri tikai zaudējuši mātes aizbildnību un sāk patstāvīgu dzīvi.

Zaķu ienaidnieki galvenokārt ir lapsas un vilki. Meža reģionos lūši tos medī. Zaķi, kas dzīvo netālu esošās cilvēku apmetnēs, bieži kļūst par klaiņojošiem suņiem. Nevajag ēst šos dzīvniekus kā plēsīgus putnus, īpaši ērgļus, vanagus un ērgļu pūces. Dabiski, ka zaķu populācijai visos kontinentos ir nodarīts taustāms kaitējums, to dara cilvēki..

Interesanti fakti

Šeit ir kāda aizraujoša informācija par zaķiem:

  1. Tauta dzīvniekus tradicionāli sauc par slīpiem. Faktiski ar redzi zaķi ir pilnīgā kārtībā. Šādas definīcijas rašanās pamats ir dzīvnieka ieradums skriet cilpas, ko vecajos laikos mednieki saistīja ar šķembu.
  2. Savādi, bet zaķi ne vienmēr ir veģetārieši. Šie dzīvnieki nevēlas ēst putnus un mazus dzīvniekus, kuri nonākuši grūtībās.
  3. Pretēji izplatītajam uzskatam zaķi nekādā gadījumā nav gļēvi radījumi. Bija gadījumi, kad pieradināti zaķi agresīvi uzbruka suņiem un kaķiem, mēģinot tos iekost.

Zaķi: apraksts, sugas, dzīve dabā

Zaķi ir mazi zīdītāji, kas ir plaši izplatīti visos kontinentos, izņemot Austrāliju un Antarktīdu. Kā daudzu pasaku, multfilmu un dziesmu varoņi, viņi mums visiem ir pazīstami jau no agras bērnības. Trīsstūrveida purns, garas ausis, īsa aste, pūkaina āda - tāds ir zaķa portrets. Bet cik daudz mēs zinām par to, kā šie dzīvnieki dzīvo dabā? Mēs jums pateiksim, kur viņi dzīvo, no kā viņi barojas, kā viņi turpina sacīkstes un aizbēg no daudziem ienaidniekiem..

Kā izskatās zaķi??

Tie ir salīdzinoši mazi dzīvnieki. Viņu slaidais, nedaudz saspiestais no ķermeņa sāniem, garums ir vidēji 45–65 cm, svars 2,5–4,5 kg (reizēm sasniedz 7 kg). Pakaļējās ekstremitātes ir iegarenas, pielāgotas ātrai skriešanai atklātās vietās. Ausis ir garas (10-14 cm). Aste ir īsa, bet skaidri redzama no ārpuses..

Kažokāda parasti ir bieza un mīksta, tikai dažās sugās tā ir rupja un cirtaini (saru zaķis). Aste un ekstremitātes ir pilnībā pārklātas ar kažokādu; uz ausīm ir arī vilna, bet tā ir īsāka un retāk sastopama. Pēda ir salīdzinoši gara, pārklāta ar matiem.

Kažokādas krāsa mainās no baltas un pelēkas līdz tumši dzeltenai, brūnai un sarkanbrūnai. Vēders bieži ir pārklāts ar gaišāku vai tīri baltu kažokādu. Krāsojums, parasti, monofonisks, tikai 2 sugas (Nesolagus ģints) ir svītrainas. Ausu vai astes gali daudzām sugām ir melni, astes apakšdaļa ir balta.

Daudzām sugām raksturīgas sezonālās kažoku krāsas izmaiņas. Zaķi, kas dzīvo apgabalos ar sniegotām ziemām, šajā gadalaikā kļūst balti, bet citi brūnganu vasaras kažokādu maina uz pelēcīgu ziemu.

Zaķi ir grauzēji vai nav?

Iepriekš mūsu varoņi (kopā ar trušiem un pikām) kā zālēdāji ar graujošiem priekšzobriem zoologi attiecināja uz grauzēju secību. Tomēr 1912. gadā J. Gidlijs tos izcēla kā trušiem līdzīgu Lagomorfa neatkarīgu pavēli.

Starp pazīmēm, kas atšķir zaķiem līdzīgus grauzējus, visievērojamākais ir otrā augšējo mazo priekšzobu pāra, kas pazīstams kā "piena priekšzobi", klātbūtne, kas atrodas aiz pastāvīgi augošajiem labi attīstītajiem priekšējiem zobiem.

Kāda ir atšķirība starp zaķiem un trušiem?

Leporidae ģimene ir sadalīta 2 grupās: Lepus ģints truši un 10 trušu ģints.

Ārēji zaķi un truši ir ļoti līdzīgi: garās ausis ir visu Zaķu ģimenes pārstāvju atšķirīga iezīme, dažu sugu ausu garums var sasniegt 17 cm. Abu to acis ir lielas, pielāgotas krēslas un nakts aktivitātēm. Aste ir īsa un ekstremitātes stipras. Turklāt tiem ir līdzīga specifiskā priekšzobu struktūra..

Bet, ja ielūkojaties tuvāk, zaķiem un trušiem ir būtiskas atšķirības: bijušajiem ir lielāka fiziskā sagatavotība, garākas kājas, viņu ausis ir arī garākas. Turklāt mūsu varoņi atkarībā no sezonas maina kažokādas krāsu, un truši vienmēr valkā tādas pašas krāsas kažoku.

Tomēr galvenās atšķirības nav izskatā, bet gan aizsardzības metodēs pret plēsējiem, kuras viņi izmanto, un audzēšanas stratēģijā. Zaķi ar garām kājiņām galvenokārt cenšas izbēgt no saviem vajātājiem, savukārt daži no tiem var sasniegt ātrumu virs 70 km / h! Truši ar īsākām ekstremitātēm meklē patvērumu pazemes urvās vai blīvā zālē..

Zaķiem, kas nedzīvo urvos, grūsnības periods ir ilgāks, un teļi piedzimst jau pilnībā pārklāti ar kažokādām, redzi un spēj veikt koordinētas kustības, viņi ir vairāk attīstīti un neatkarīgi. Truši tomēr piedzimst kaili vai ar retu kažoku pēc īsāka grūsnības perioda (27-30 dienas), un acis atveras tikai pēc dažām dienām, t.i. piedzimstot viņi ir pilnīgi bezpalīdzīgi.

Vēl viena atšķirība ir tā, ka trušus cilvēki pieradina vairāk nekā pirms 1000 gadiem un nebrīvē jūtas lieliski, kamēr trušus nevarēja pieradināt. Šie dzīvnieki ir ļoti problemātiski mājas uzturēšanai, viņi ir brīvību mīloši, viņiem pastāvīgi jāatrodas kustībā. Visi mēģinājumi no tiem izcelt mājdzīvniekus visbiežāk noved pie tā, ka dzīvnieki saslimst un mirst..

Zaķu sugas, fotogrāfijas un biotopi

Zaķu daudzveidība ir ļoti liela. Tie apdzīvo visdažādākos biotopus, sākot no arktiskajiem tuksnešiem un beidzot ar reāliem tuksnešiem; dzīvo mežos, uz atklātām zālājainām vietām, aug augstu kalnos.

Kopumā mūsdienās ir vairāk nekā 30 zaķu sugu. Zemāk ir daži slavenāko Lepus ģints pārstāvju fotoattēli.

Antilopes zaķis (Lepus alleni)

Tas notiek galvenokārt Meksikā, kur tā ir izplatīta suga. Karstos tuksnešos viņš izkļūst no dehidratācijas, ēdot kaktusi un yucca. Šai sugai ir garākās ausis - 17 cm!

Belyak (Lepus timidus)

Šī suga dzīvo gandrīz visā Krievijas teritorijā, izņemot dienvidus; apdzīvo tundras, meža un meža stepju zonas. No radiniekiem tas atšķiras, pirmkārt, ar astes formu: pūtī tas ir apaļš un nav ķīļveidīgs. Līdz ziemai viņš maina savu parasto sarkanbrūnu apģērbu uz sniega baltu, tikai ausu gali paliek melni.

Zaķis ziemas mētelī

Amerikāņu zaķis (Lepus americanus)

Dzīvo Aļaskā, Kalifornijā, Hadsona līča krastā, Dakotā, Jūtas štatā, Mičiganā. Līdzīgi kā viņa līdzstrādnieks Eirāzijā, bet nedaudz mazāks.

Ziemeļu zaķis (Lepus arcticus)

Tās dzimtene ir Grenlande un Kanādas Arktikas salas. Tas ir lieliski piemērots dzīvei aukstā klimatā un bez problēmām panes temperatūru pat -30 ° C.

Zaķu baltais sejas (Lepus callotis)

Tas ir atrodams Arizonā un Ņūmeksikā. Apdraudēts.

Zaķu zaķis (Lepus capensis)

Tas dzīvo Āfrikas ziemeļos, Mongolijā, Tuvajos Austrumos.

Tolai (Lepus tolai)

Tas notiek no Kaspijas jūras un Irānas ziemeļiem uz austrumiem caur Afganistānu, Kazahstānu līdz Mongolijai un Ķīnai. Ārēji līdzīgs brūnam, bet mazāks.

Rusak (Lepus europaeus)

Tas dzīvo Eiropā uz dienvidiem no Irānas un Irākas ziemeļiem, Rietumsibīrijā, Skandināvijas dienvidos, Lielbritānijā. Vietām tas ir parasti, tomēr to skaits samazinās. Šī ir lielākā suga. Viņa ķermeņa garums var sasniegt 74 cm, un svars bieži sasniedz 7 kg.

Mančūrijas zaķis (Lepus mandschuricus)

Dzīvo Ķīnas ziemeļaustrumos, Korejā. Krievijā tā dzīvo Tālajos Austrumos, Amūras reģionā, Primorskas teritorijā un Habarovskas teritorijas dienvidos. Viņa pakaļkājas un ausis ir īsākas nekā kolēģiem. Aste ir arī īsa, augšā melni brūna. Kažokāda ir diezgan cieta, bristly.

Dzīvesveids

Zaķi ir aktīvi visu gadu un var paciest gan ļoti zemu, gan augstu temperatūru. Sarežģītas urvas nerok. Atpūtai visbiežāk izmanto izciļņus apgabalā: ieplakas zemē vai veģetāciju. Tas var būt krūmu aizaugušas teritorijas, ko izmanto vairākas paaudzes, un pagaidu patversmes, kuras aizņem tikai dažas stundas. Dažas sugas rakt pazemes urvas, lai glābtos no ārkārtējas temperatūras. Apkārtne un melnādainais to dara, lai pasargātu sevi no karstuma tuksnesī, un baltais iemetiens var izrakt caurumus sniegā.

Zaķi pārsvarā ir krēslas un nakts laikā. Visu dienu viņi guļ deniņā un tikai vakarā sāk aktīvu dzīvi. Viņi pa nakti noskrien vairākus kilometrus.

Lielākā daļa sugu nav teritoriālas un pārvietojas uz atsevišķām vietām, kuru platība var būt no 4-20 hektāriem (zaķī) un līdz 300 ha (stirnām). Ja ir pietiekami daudz pārtikas, šīs vietas var pārklāties..

Pamatā zaķiem līdzīgi - vientuļnieki, tikai rubeņi var būt sabiedriski. Dzīvnieku saziņa galvenokārt balstās uz smakām. Visām sugām cirkšņā un zem zoda ir dziedzeri, kas izdala smaku sekrēciju. Balss repertuārā ir mazas grimases un skandinoši kliedzieni, kas rodas no sāpēm.

Uzturs

Zaķi ir zālēdāji. Papildus zālei, atkarībā no dzīvotnes, uzturā tiek iekļautas arī citas augu sugas. Kad ar zāli un jauniem dzinumiem nepietiek, viņi var ēst kultivētus augus, zarus, koku mizu.

Dzīvnieku gremošanas sistēma ir pielāgota, lai sagremotu lielu daudzumu augu masas. Turklāt viņi apēd daļu no saviem ekskrementiem (šo uzvedību sauc par kopropāģiju).

Ienaidnieki

Zaķim ir pietiekami daudz ienaidnieku. Pirmkārt, tie ir lūši, lapsas, vilki un lieli plēsīgie putni. Viņus medī arī klaiņojoši suņi. Cilvēks tos ražo kažokādu un gaļas dēļ..

Acis, kas atrodas galvas sānos apļveida skatam, milzīgas ausis un jutīgs deguns palīdz dzīvniekam savlaicīgi pamanīt briesmas. Tad viņš paļaujas uz savu veiklību.

Zaķi ir sprinta čempioni starp mazajiem zīdītājiem. Viņu garās pakaļējās ekstremitātes ļauj sasniegt ātrumu līdz 70 km / h.

Procreation

Zaķi kalpo kā galvenais ēdiens daudziem zīdītājiem un plēsīgajiem putniem, un viņi līdz šim nav izmirtu tikai tāpēc, ka ir ļoti ražīgi.

Lielākā daļa sugu pubertāti sasniedz agri (dažas - jau 3 mēnešus). Grūtniecības periods ir īss - 30–40 dienas (tikai baltajās zivīs līdz 50 dienām). Cāļu skaits ligzdā parasti ir liels, un periods starp metieniem ir mazs..

Zaķi baro mazuļus ļoti īsu laiku, parasti mazāk nekā 5 minūtes un tikai vienu reizi dienā. Viņu ļoti barojošais piens ar augstu tauku un olbaltumvielu saturu ātri nonāk mazuļu mutē. Laktācijas periods ilgst 17–23 dienas.

Interesanti, ka zaķiem līdzīgā audzēšanā ārpus urvām teļi trīs dienu laikā pēc piedzimšanas izkliedējas dažādās nošķirtās vietās, bet, lai iegūtu savu piena porciju, pulcējas īpaši paredzētā vietā stingri noteiktā laikā (parasti pirms saulrieta). Māte nāk apmēram 40 minūtes pēc saulrieta, lai pabarotu savus bērnus, un pēc tam atkal aiziet uz dienu. 4-5 nedēļu vecumā truši sāk ēst veģetāciju, un māte pārstāj tos apmeklēt.

Diapazonas dienvidos tie vaislas jebkurā gada laikā, ziemeļu sugas pavasarī un vasarā ienes 2–4 metienus. Dzimst 1 līdz 9 mazuļi.

“Traks kā marta zaķis,” viņi saka, atsaucoties uz zaķu satraukto izturēšanos pārošanās sezonā. Šajā laikā mātītes var grūtniecību vairākas stundas tikai vienā dienā katrā sešu nedēļu ciklā. Tēviņi cīnās par savu labvēlību, dominējošais tēviņš cenšas pamest konkurentus ar degunu, bet mātīte cīnās ar visiem, kas viņai tuvojas, līdz viņa ir gatava pārošanai. Daudzu vīriešu saskrāpētās ausis daiļrunīgi norāda, ka mātītes cīnās nopietni, cīnoties ar pārāk neatlaidīgiem līdzjutējiem. Kad zaķis ir gatavs, pēc viņas sākas savvaļas pakaļdzīšanās, līdz visi vajātāji ir tālu aiz muguras, izņemot vienu, acīmredzot, vispiemērotāko. Tad viņa beidzot apstājas un “padodas” uzvarētājam.

Zaķu reputācija ir nedaudz sabojāta, pateicoties tādām sugām kā Rusak, plaši pazīstamam kultūraugu un stādījumu kaitēklim. Tomēr cilvēki ne vienmēr ņem vērā šo dzīvnieku pozitīvo lomu ekosistēmās visā pasaulē. Ģimenes pārstāvji kalpo par mazu un vidēju plēsēju laupījumu, turklāt lielos attālumos viņi pārvadā sporas un augu sēklas.

Dabā sastopams retais zaķis dzīvo līdz trim gadiem, lai arī nebrīvē šie dzīvnieki vidēji var dzīvot līdz 6-7 gadiem. Mūsdienās daudzas sugas ir apdraudētas un ir iekļautas Sarkanajā grāmatā..

Ko zaķi ēd mežā? Ko zaķi ēd mežā? Miza utt. Lūdzu, uzskaitiet!

Uzturs HARE-RUSAKA:
Vasarā rubeņi barojas ar augiem un jauniem koku un krūmu dzinumiem. Visbiežāk tas ēd lapas un stublājus, bet var arī izrakt saknes; vasaras otrajā pusē tas ēd sēklas (veicina to izplatīšanu, jo ne visas sēklas tiek sagremotas). Vasaras diētas barības sastāvs ir ļoti daudzveidīgs - dažādu savvaļā audzētu (pienenes, cigoriņi, biškrēsliņi, putnu augstkalniņi, ripša, āboliņš, lucerna) un kultivēto (saulespuķu, griķu, graudaugu) augi. Labprāt ēd dārzeņus un ķirbjus.
Ziemā, atšķirībā no baltā suņa, viņš turpina baroties ar stiebrzāļu sēklām un lupatām, ziemāju kultūrām, dārza kultūru paliekām, izraujot tās no sniega. Ar dziļu sniega segu tas pārslēdzas uz barošanu ar koksni un krūmiem (dzinumiem, mizu). Visvairāk vēlas ēst kļavu, ozolu, lazdu, slotu, kā arī ābolu un bumbieru; apses un vītoli, mīļais mīļais, patērē retāk.

Uzturs HARE-BELYAK:
Zaķis ir zālēdājs dzīvnieks ar izteiktu uztura sezonalitāti. Pavasarī un vasarā viņš barojas ar zaļajām augu daļām; dažādās klāsta daļās, dodot priekšroku āboliņiem, pienenēm, peļu zirņiem, pelašķiem, zeltainēm, gulbjiem, grīšļiem, graudaugiem. Labprāt barojas ar auzām un āboliņiem laukos. Diapazona ziemeļrietumos lielos daudzumos ēd mellenes dzinumus un augļus. Vietās ēd kosas un sēnes, jo īpaši brieža trifeles, kas rakt no zemes.
Rudenī, kad zāle izžūst, zaķi sāk ēst mazus krūmu zarus. Tā kā ir izveidota sniega sega, rupjās barības uzturs kļūst arvien svarīgāks. Ziemā zaķis barojas ar dažādu koku un krūmu dzinumiem un mizu. Gandrīz visur viņa uzturā ir iekļauti dažādi vītoli un apses. Bērzu un lapegles viņi neēd tik labprāt, bet pieejamības dēļ tie ir nozīmīgs pārtikas avots, jo īpaši ziemeļu un austrumu reģionos. Dienvidos zaķis bieži ēd platlapju sugu - ozola, kļavas, lazdas - dzinumus. Dažās vietās kalnu pelnu, putnu ķiršu, alkšņu, kadiķu un savvaļas rožu loma ir liela. Ja iespējams, ziemā izrakt un ēst zālaugu augus un ogas; barojas ar sienu kaudzēs. Tālo Austrumu kalnos viņi zem sniega izraida ciedra punduru čiekurus.

Pavasarī zaķi zālājos uzkrājas ar jaunu zāli 10–30 dzīvnieku baros un alkatīgi to ēd. Šajā laikā viņi dažreiz tik ļoti vēlas barot, ka zaudē parasto aprūpi. Tāpat kā visiem zālēdājiem dzīvniekiem, vaļu trūkst minerālsāļu. Tāpēc viņš periodiski ēd augsni un norij mazus oļus. Labprāt apmeklē sāls purvus, plēš kritušo dzīvnieku kaulus un aļņu nomestos skudru kaulus.

Zaķis

Līdzīgi raksti

Angļu buldogs

Okapi

Zaķis (Lepus timidus) ieguva slavu tāpēc, ka ziemā tas maina kažokādas krāsu uz baltu. Dzīvnieka vispārīgais izplatības diapazons ir ierobežots ar Palearktikas teritoriju. Starp citu, šis zīdītājs ir neuzkrītošs krievu tautas pasaku varonis..

Nosaukums latīņu valodā:Lepus europaeus
Karaliste:Dzīvnieki
Tips:Chordate
Novērtējums:Zīdītāji
Komanda:Zaķis
Ģimene:Zaķis
InfraclassPlacentāls
Dzimums:Zaķi
Ķermeņa garums:44-65 cm
Svars:1-4 kg; vidējais svars - 3 kg

Zaķu apraksts

Izskats

Zaķa izskats ir atkarīgs no vides, kurā tas dzīvo. Tā, piemēram, ķermeņa garums ar galvu svārstās no 43 līdz 61 cm. Astes garums var būt no 4 līdz 7 cm, un ausu garums no 7,6 līdz 10, 6 cm..

Zaķis dabiski ir apveltīts ar platām ķepām, kuru pēdas un spilventiņi pārklāj biezu matu līniju. Vibrissas atrodas uz sejas - šī ir zīdītāju evolūcijas iezīme, kas izstrādāta, lai izjustu jebkādas gaisa svārstības telpā. Izskatās kā ūsas.

Šiem dzīvniekiem raksturīga divpusēja simetrija. Parādības zinātniskais nosaukums ir divpusēja simetrija. Kā mēs zinām, cilvēki ir asimetriskas būtnes, un mums pastāvīgi saka, ka abās pusēs nav ideāli identiskas dzīvības formas. Tomēr ir divpusēji simetriski dzīvnieki. Šī īpašība ir raksturīga visiem augsti organizētiem dzīvniekiem, izņemot adatādaiņus..

Krāsojošs zaķis

Zaķa krāsa dzīvnieka gada laikā mainās trīs krāsās. Tas notiek kopā ar fotoperiodu. Tā sauktā zīdītāju, zivju un kukaiņu īpašā prasme izjust dienas garuma izmaiņas.

  • Pirmais posms ilgst no jūnija līdz septembrim. Zaķis maina kažoku tādā pašā krāsā - brūnā.
  • Otrais posms ilgst no oktobra līdz janvārim. Zaķu krāsa mainās no brūnas uz baltu vai pelēku.
  • Trešais posms norisinās no februāra līdz martam. Zaķis no ziemas krāsas atgriežas brūnā krāsā.

Interesanti, ka brūnajā krāsā ap acīm ir balts gredzens. Galva ir tumšāka nekā muguras daļa, bet vēders ir balts visu gadu.

Zaķim ir arī trīs veidu kažokādas:

  • apmatojums apmēram 15 mm garš;
  • pāļu mati apmēram 25 mm gari;
  • aizsargājoši matiņi apmēram 40 mm garumā.

Ir vērts atzīmēt, ka baltās zaķu krāsas izmaiņas, kuras mēs pamanām, ir saistītas ar pāļu matu krāsas izmaiņām. Baltā zaķa zaķa krāsa ir redzama fotoattēlā, kas pievienots zemāk.

Biotops

Zaķis dzīvo lielākajā daļā Palaearctic. Šis ir bioģeogrāfiskā reģiona nosaukums, kas aptver Āzijas, Krievijas, visas Eiropas teritoriju un daļu Āfrikas.

Suga ir sadalīta nevienmērīgi. Zaķis ir tipisks tundras un Ziemeļeiropas pārstāvis. Tas ietver Skandināviju, Polijas ziemeļus, Īriju, Skotiju un Velsu. Tas ir atrodams Mongolijā, Ķīnas un Japānas ziemeļaustrumos. Ir zināmi sugas ērtas aklimatizācijas gadījumi Dienvidamerikā..

Vislielākais Krievijā saņemto zaķu zaķu sadalījums. Pētnieki uzskata, ka no pārtikas preferenču un klimatisko apstākļu analīzes viedokļa baltajiem zaķiem vislabāk piemērota ir Krievijas Federācijas centrālā teritorija. Tā kā šeit skujkoku meži atrodas lapu koku tuvumā, un netālu atrodas lauksaimniecības zemes.

Biotops

Zaķu sugas plaukst divu veidu biotopos: tundrā un mežā. Britu zīdītāju direktorijs atzīmē arī purvus Īrijā un Skotijā. Šis ir biotips, kas raksturīgs augstienēm un ir viršu biezoknis..

Paši baltie zaķi virzās uz biotopiem, kas ir bagāti ar pārtiku, un var arī nodrošināt aizsardzību. Tiek atzīmēts, ka šīs sugas īpatņu vienmērīgākais sadalījums notiek vasarā, jo izvēlētie ģeogrāfiskie apgabali ir bagātināti ar pārtiku un nav sniega, kas kavē brīvu pārvietošanos.

Dzīvesveids

Baltie zaķi dod priekšroku dzīvei vieni, bet tas notiek labvēlīgos apstākļos. Tie ir pilnīgi mazkustīgi zīdītāji, kas aizņem zemes gabalu līdz 30 hektāriem..

Kustības var izraisīt jaunas labvēlīgas vietas meklēšana ar bagātīgu lopbarības bāzi. Arī rudens-ziemas periodā zaķi dodas uz mežu un atgriežas zālājos tuvāk siltajam pavasarim.

Starp citiem migrācijas iemesliem var būt slikti laika apstākļi. Tātad, lietainos gados, zaķi mēģina pamest zemieni. Vai, piemēram, baltie zaķi, kas dzīvo Jakutijas teritorijā, rudenī nolaižas līdz upēm un pavasarī kāpj kalnos.

Ko zaķi ēd?

Šis zīdītājs ir veģetārietis un ēd tikai veģetāciju. Baltā sila uzturs mainās attiecībā pret gadalaikiem. Tā, piemēram, vasarā dzīvnieks ēd āboliņu, pienenes vai peļu zirņus. Tas ietver arī graudaugus, pelašķus, kosu, mellenes un pat dažus sēņu veidus..

Ar rudens iestāšanos zaķis pāriet uz krūmu zariem. Bet ziemā dzīvnieka uzturu galvenokārt veido koku miza vai vidēja lieluma dzinumi. Laiku pa laikam kalnu pelni, kadiķis un dogrose tiek iekļauti ziemas pārtikas bāzē.

Zaķis pavasarī nonāk saules staru uzsildītos zālājos, lai nobaudītu svaigu zāli. Starp citu, baltā gaļa no uztura nesaņem derīgas minerālvielas, tāpēc dažreiz tā pārtiek no māla.

Audzēšana

Zaķu pārošanās sezona sākas janvārī un beidzas septembrī. Kā krāsu, tā pievilcību pret pretējo dzimumu un kopumā tieksmi vairoties kontrolē arī fotoperiodi.

Pret vīrietis izturas kā vajāšana. Viņš seko mātītei pēc viņas smaržas. Tomēr vīriešu zaķim ir jātur savs attālums, jo, ja viņš staigā pārāk ātri, mātīte viņu sitīs vai pagriezīs muguru, ausis sadurtas (brīdinājuma signāls).

Zirgi tiek uzskatīti par dzīvniekiem ar lielu reproduktīvo funkciju. Tomēr tas ir atkarīgs no reģiona, kurā dzīvo konkrēts indivīds. Piemēram, tik aukstos ģeogrāfiskos apgabalos kā Aļaska vai Čukotka sieviete gadā dzemdē tikai vienu sugu - tas notiek vasarā.

No otras puses, reģionos ar labvēlīgiem klimatiskajiem apstākļiem “riests” (dzīvnieku pārošanās periods) notiek vairākas reizes gadā. Starp citu, aktīvajā selekcijas sezonā cīņas bieži sākas starp tēviņiem.

Apaugļota mātīte pēcnācējus ved apmēram 47–55 dienas. Pēc pārošanās perioda sākuma pirmie truši piedzimst jau aprīļa beigās - maija sākumā. Šīs slotas mazuļus tautā sauc par nastovikiem.

Tūlīt pēc dzemdībām zaķi atkārtoti sader kopā ar tēviņiem un nēsā slotu līdz jūnija beigām vai pat jūlijam. Trešās sacīkstes piesaista ne vairāk kā 40% pieaugušo trušu, bet visbiežāk nomirst vēlais slānis.

Dzimušo mazuļu skaits ir tieši atkarīgs no apkārtējās vides apstākļiem. Parasti lielākais indivīdu slānis notiek vasarā. Otrais kritērijs ir topošās mātes un viņas vecuma fizioloģijas attīstības līmenis.

Sieviešu dzimšana no siltiem reģioniem nonāk augsnes virsmā nošķirtā vietā. Bet mātītēm no galējiem ziemeļu reģioniem ir jārok sekla caurums. Interesanti, ka šajos apstākļos dzimušie zaķi ir dzimuši tūlīt pamanīti un ar blīvu siltu kažoku.

Bērns ēd mātes pienu, kas ir pazīstams ar augstu tauku satura procentu. Ar 12 procentiem olbaltumvielu izdalās apmēram 15 procenti tauku.Zīdaiņi var dzert tik smagu šķidrumu tikai vienu reizi dienā. Starp citu, ir gadījumi, kad sieviete zaķis baroja svešus trušus.

Zaķa un zaķa līdzības

Pirmā līdzība, kuru vērts pieminēt, ir biotopu izvēle. Abas sugas dzīvo mežā un meža stepju zonās.

Otrā līdzība slēpjas zaķu uzturā. Šie dzīvnieki ir pilnīgi veģetārieši.

Trešā līdzība ir fizioloģiskajās iezīmēs. Zaķi apveltīti ar spēcīgām ķepām un garām ausīm..

Zaķa un zaķa atšķirības

  1. Balstoties uz abu sugu izmēriem, baltais zaķis (44-65 cm) ir nedaudz mazāks nekā brūns zaķis (57-68 cm).
  2. Zaķa ziemas krāsa ir saistīta ar tā nosaukumu. Šis izskats pilnīgi balina, izslēdzot ausu melnos galiņus. Brūnais zaķis kļūst pelēks.
  3. Zaķī mati uz ķepām ir pūkaini, bet brūnā zaķa gadījumā tie ir savākti. Sakarā ar to, kādēļ rozes spīles šķiet šaurākas.

Sarkanā grāmata

Saskaņā ar analīzi, kuru veica pētnieki, baltajam zaķim nav izzušanas riska. Tāpēc šī zīdītāju suga nav iekļauta Sarkanajā grāmatā..

Tomēr joprojām ir faktori, kas var samazināt zaķu skaitu gadā. Tajos ietilpst epizootija, pseidotuberkuloze, tularēmija. Draudi ir arī helminti, proti, cestodes un nematodes, kas apmetas dzīvnieku plaušās.

Īsumā par tēmu "Kā barot savvaļas, meža zaķi? Kā turēt zaķi mājās?"

Mēs uz laiku pārtrauksim stāstus par mūsu ausīm un pastāstīsim, kā patiesībā ir iespējams barot zaķi? Kas jums jāzina un pats galvenais - jāsaprot.
Mēs ceram, ka šis raksts palīdzēs tiem, kuriem, ņemot vērā zināmus apstākļu apvienojumus, ir samazinājušies truši vai jauni zaķi. Un kā izrādījās, picabā nav tik maz cilvēku, kuriem ir šie dzīvnieki.

Kas jāsaprot no paša sākuma? Zaķis nav trusis. Viņam ir pavisam cits dzīvesveids, struktūra, fizioloģija, uzvedība. Viņš nedzīvo caurumos, viņš nevar paciest ierobežotu vietu, viņš kontrolē milzīgu teritoriju ar pārtikas bāzi. Barības bāzes pamats ir zāle, jauni zari, ogas, augļi. Zaķis apmetas netālu no ūdenstilpnēm, jo ​​pat ar "sulīgu" barību tam nepieciešams ūdens.
Kustība ir zaķa dzīves pamats. Saskaņā ar pieredzi Maskavas zoodārzā apmēram 3 no 5 baltajiem zaķiem, kas pēc 2 nedēļām izlaisti šūnās, nomira no asinsvadu plīsuma, sirdsdarbības traucējumiem.
Kāpēc truši nemirst? Vai viņi tiek turēti būros? Lieta ir tāda, ka trusis ir urlojošs dzīvnieks. Turklāt ved mazkustīgu dzīvesveidu. Viņam nav vajadzīga tik liela kustība, sākotnēji viņš dzīvo "krampjos apstākļos, bet ne apvainojumā". Tomēr to saturs nelielā šūnā pastāvīgi ietekmē viņu veselību - tas nav dabiski. Bet, ja trusis vismaz izdzīvo, tad zaķa nav.

Balstoties uz to, mēs jau varam izdarīt dažus secinājumus par jebkura vecuma zaķu saturu:
- Zaķus nevar izvietot šauros būros. Jūs ievērojami saīsināt viņa dzīvi. Saturs šūnā ir iespējams tikai pastaigas apstākļos, vismaz 5-6 stundas (vēlams tumsā). Ideāls variants - bezmaksas pastaigas pa dzīvokli, zemes gabalu vai putnu mājas.
- Zaķiem nevar barot trušu barību, kuras pamatā ir graudi. Tas var būt tikai papildu ēdiens, bet ne galvenais..
- Zaķim vienmēr jābūt svaigam ūdenim. Starp citu, tas, ka piena vai zāles klātbūtnē zaķi nedzer, ir mīts, kas jau ir izraisījis viena mājas zaķa nāvi.

- Un pats galvenais - zem zaķa jūs nevarat rindot trušu turēšanas pamatus. Tie ir dažādi VEIDI. Tas pats, kas salīdzināt lapsu ar suni.

Mēs turpinām. Zaķi audzē pēcnācējus no 2 līdz 5 reizēm gadā. Bēdīgi slavenie "Nastoviks", "Kolosovichki", "Herbalists" un "Listopadniki". Kucēni parasti parādās no marta beigām līdz septembrim. Dažreiz jaunie truši var radīt pēcnācējus agrāk (februāris-marta sākums) vai vēlāk (oktobris-novembris), taču šādi sloti neizdzīvo.
Zaķis neizrok caurumu, kā to dara truši, jo zaķi izskatās pilnīgi apģērbti un redzīgi. Mātes uzdevums ir tikai izveidot “ligzdu” no zāles, siena vai noplēst nelielu ieplaku. Pēc tam viņa dzemdē "bez asins piliena" un "pamet bērnus".
Lai gan ne viss izskatās no pirmā acu uzmetiena. Dienas laikā divas, nedēļā, truši sēž vienā ligzdā, sildot viens otru. Tas ir ļoti svarīgi. Jaundzimušie “vientuļnieki” parasti ir pamesti vai nomaldījušies truši. Daži maz izauguši truši izkaisās tuvākajos krūmos un guļ zemi topošajai mammai.
Māte pie mums ierodas 1-2 reizes dienā - uzmanīgi baro un laiza.

Tas izskatās kā jaundzimušais zaķis:

Un tā, jau pilnvērtīgs, ar vilnu aizaudzis zaķis (no nedēļas):

Kāpēc pastāv mīts, ka svešzemju truši baro savus bērnus? Vai arī tas, ka māte pamet pēcnācējus? Starp citu, stāsti par “svešzemju brīvprātīgo aizbildnību” tika ielauzti miskastē pat no pieredzes, kas saistīta ar ikru audzēšanu medību saimniecībās un putnu audzētavās. Šādu iežogojumu lielums varētu sasniegt no vairākiem kvadrātmetriem līdz vairāk nekā 3 hektāriem.
Šeit ir atslēgas vārds "brīvprātīga aizbildnība". Ikviens trusis, kas skrien garām, kļūst par nesapriecīgā truša upuri, kuram patiesībā nav nozīmes, vai galvenā māte ir viņas māte vai nē. Vairumā gadījumu “upuris” aizbēg, kaut arī jauns izaugsme, kā likums, to var panākt.
Saskaņā ar Maskavas zooloģiskā dārza pētījumiem, ja teritorijā aug jauni augi, jaundzimušie mirst no bada, tāpēc mātītes katru reizi ienes zaķi jaunā vietā.

Kādus secinājumus mēs varam izdarīt?
- Zaķi jābaro vismaz 2 reizes dienā.
- Maziem trušiem ir nepieciešams siltums.
- Ja jūs atgriezīsit mazo zaķi brīvībā, cerot, ka zaķis viņu pabaros, viņš vienkārši mirs. Neviens svešs trusis viņu nepabaros. Paldies par izpostīto dvēseli. Neviena vīģe nevilka rokas.

Tagad mēs ejam tieši uz galveno punktu. Šeit jūs rokās turat tikko atrasto zaķi. Jūs plānojat to saglabāt viena vai otra iemesla dēļ.
(Lai to saglabātu mūžīgi, jo no gribas izaudzis zaķis dabā iet bojā, vēlāk paskaidrosim, kāpēc).
Pirmais, kas jums jānoskaidro, ir vecums. Zaķu uzturs un aprūpe būs atkarīga no vecuma. Vecumu var noteikt pēc svara vai pēc izskata.
Otrajā vietā jūs to paturēsit..
Treškārt - vai esat gatavs?))


No pirmajām dienām līdz vairākām nedēļām:

Zaķiem šajā vecumā nepieciešama vislielākā rūpība, viņiem ir uzskats, ka zaķi nav iespējams audzināt ārpus gribas. Kucēni šajā posmā barojas ar pienu. Truša piens ir ļoti taukains un barojošs, apmēram 17%. Nav iespējams uzņemt analogu. Jums var būt zaķis vai trusis, kas laktē, bet mēs par to šaubāmies. Mēs iesakām barot bāreņus ar kuces un kaķu piena aizstājējiem. Ne kazas, ne govs pienu nevar salīdzināt ar truša vai piena aizstājēju. Mēs klusējam par pirkumu. Ja alternatīvu nav, tad darīs kaza. Daži cilvēki baro arī govi, traucējot olu vai tauku krējumu. Bet mēs neiesakām šo iespēju. Labākajā gadījumā jūs "aizsniegsit" zaķi, līdz viņš ēd zāli, sliktākajā gadījumā.
Barojiet no auss - vismaz 2 reizes dienā, vismaz 10 ml vienā devā. (Mēs barojām savus trušus ik pēc 3 stundām.)
Arī mazajam trusis ir nepieciešams siltums un periodiskas vēdera masāžas, lai nerastos problēmas ar došanos uz tualeti. Vislabāk ir viņam piešķirt siena būru, periodiski ievietojot sildīšanas spilventiņu. No bērnības viņš būs pieradis pie "paplātes" un. tu viņu neaptraipi, skrienot pa māju.
Pilnībā pieradināt zaķi cilvēkam, izvairoties no visām problēmām, ir iespējams tikai no viņa dzimšanas.

No dažām nedēļām līdz mēnesim:
Hooray. Nav nomodā 24 stundas dienā, mainot sildīšanas spilventiņus un masāžas. Zaķi šajā vecumā sāk pāriet uz pieaugušo pārtiku. Atslēgas vārds ir beidzies. Piena diētu samazina līdz 2–4 devām dienā. Uzturā var ieviest dažādus garšaugus (klimpas, ceļmallapa, pienenes, kviešu zāle, diždadzis utt.), Dot burkānus, ābolus, bumbierus, ogas, zarus. Pretēji mītiem, zaķiem īsti nepatīk kāposti. Turklāt - tas ir mirstīgi bīstams maziem trušiem, jo izraisa caureju un pietūkumu. Būrim, deniņam vienmēr jābūt atvērtam - zaķis pēta pasauli. Iecietīgi tīrs Nesquik, kas izkaisīts pa māju, novērojiet, kur visbiežāk dodas zaķis - ja nepieciešams, pārvietojiet tur būru.

No mēneša:
Jūs varat droši atteikties no sava piena zaķa. Lai gan daži bērni to vēl pieprasa. pāris gadus) Zaķi, sienu, zarus, ogas, dārzeņus un augļus jūs pilnībā nododat zaķim. Jūs varat barot zāles ar barību trušiem ar graudu maisījumiem, taču tam nevajadzētu būt galvenajam ēdienam. Iespēja ar "barību gaļas trušiem" nekavējoties jāsvītro.
Ap istabu nepārtraukti lido zaķis. Viņam ir ļoti svarīgs kontakts ar tevi..
No šī vecuma jums noteikti vajadzētu padzīt helmintus, dzert no kokcidiozes un vakcinēties. Kokcīdijas un tārpi ir mazākais ļaunums, un, ja jūsu zaķis saslimst ar meksomatozi vai HBV, tas būs vismaz kaitinošs. jo visas šīs slimības beidzas fatāli.

Daži vārdi ir ārpus tēmas.
Dārgie cilvēki, ja jums zaķis tik ļoti patika un vēlaties to darīt pats - NEVAJADZĒJIET ĪPAŠI IZŅEMT PELNU NO DZĪVAS DABAS. Kāpēc? Tā kā, ja nākamajā dienā mainīsit savas domas un atbrīvosit zaķi, neviens zaķis viņu nepabaros. Jo zaķis agrāk vai vēlāk pieaugs. Tā kā zaķis ir savvaļas dzīvnieks un var būt bīstams. Sakiet - kopš savvaļas, tik augt un atbrīvot? Jebkurš trusis, kurš tiek audzēts telpā, būrī, putnu būdā, būs pilnīgi atšķirīgs nekā tas, kurš no paša dzimšanas skrēja lielus attālumus, ieguva ēdienu, aizbēga no plēsējiem, attīstīja imunitāti pret vietējām slimībām un parazītiem. Jūs atbrīvosit "sterilu", nezinot savvaļas dzīvniekus pēc vēlēšanās. Nav nepieciešams teikt, ka jūs zaķi pieķersit labās rokās. Es uzreiz varu ieskicēt viņa nākotnes iespējas - suņa satveršanu, kaušanu gaļas iegūšanai, mēģinājumu “krustoties ar trušiem” (tādu ir!), Smieklīgu rotaļlietu saspringtā būrī, kontaktu zooloģiskos dārzus un ar nelielu varbūtību pieredzējušus aizgaldus (privātus tirgotājus ar pieredzējušiem, savvaļas centrus) dzīvnieki, profesionālie zooloģiskie dārzi).
Ja jūs neesat gatavs šādam dzīvniekam - neņemiet to. Atstājiet mazo zaķi tur, kur tas atrodas. Aizmirsti par viņu.
Ja vēlaties zaķi. konsultējieties ar kādu, kurš to jau tur. Esmu pārliecināts, ka viņi jums palīdzēs. Vairākas nedēļas mēs meklējām māju trīskāju Motei no Sanktpēterburgas - kur tu biji? Vai arī zaķītis ar salauztām kājām no Murmanskas? Vai arī jums ir nepieciešams pilnīgs? Ir daudz cilvēku, kuri neievēroja padomu “nedabūt dabu”, neveiksmīgi un piestiprināja zaķus. Ir cilvēki, kuri nodarbojas ar to audzēšanu uz "sautējuma". mēs esam pārliecināti, ka jūs varat nekaitēt dabai, bet glābt jau lemtu dzīvo radību, padarot to par mājdzīvnieku.

Uz fotoattēliem:
Zaķis Motja, īpašniece Kristina Grigorjeva
Harē Tiša, īpašniece Nastja Zlobina
Zaķis Loki, īpašniece Inna Isaeva
Zaķu Maroussia, īpašniece Kristina Grigorjeva
Harē Jaša, īpašnieks Vasilijs Vasiļjevs
VK grupas Zaķu māja apkopotā informācija. Vietējo zaķu īpašnieku grupa