Melnais rubeņš

Kopš bērnības viņš ir pazīstams gandrīz katram cilvēkam.

Kā jūs zināt, rubeņi - putns ir ļoti skaists, tam ir diezgan spilgta spalga. Tiklīdz parastais ļaudis neaicina šo interesanto un stalto putnu: Černišu, lauka putni, bērzu,!

Un kur tas dzīvo, kā tas izskatās, cik dzīvo rubeņi un ko tas ēd?

Apraksts

Rubeņi - putns ir pietiekami liels. Galva ir maza, un knābis ir diezgan īss. Svars svārstās no 0,6 līdz 1,5 kilogramiem. Viņa ir diezgan mobila un slaida.

Krāsa tieši atkarīga no tā dzimuma. Tēviņu ir viegli atpazīt pēc melnas spalvas ar zilu nokrāsu. Un mātītei ir sarkani brūna krāsa ar šķērseniskām melnām, dzeltenām vai pelēkām svītrām. Viņa atgādina daudzām medņu sievietēm.

Šis mobilais un enerģiskais putns lielāko dzīves daļu pavada uz zemes, bet ziemā - bieži uz kokiem. Ir pieejami šādi veidi:

Tie galvenokārt tiek turēti iesaiņojumos (izņemot pārošanās sezonu) ar apmēram 200 īpatņiem. Aktīvi no rīta un saulrieta laikā, kā arī pārējo dienu viņi dod priekšroku sēdēt saulē.

Izplatība un biotopi

Šī suga pieder pie fazānu dzimtas un galvenokārt dzīvo Eiropas un Āzijas mežos, meža stepju un daļēji stepju zonā. Rubeņus bieži var atrast stepju zonā, jo tiem nav nepieciešama tikai slēgta teritorija. Atrasts tādās vietās kā:

  • Ziemeļkoreja;
  • Centrāleiropa;
  • Ziemeļāfrika;
  • Skandināvijas valstis;
  • Ķīna;
  • Skotija;
  • Mongolija.

Putni ir diezgan izplatīti mūsu valstī..

Svarīgi ir arī pateikt par dzīvesveidu, proti: rubeņu migrējošais putns vai ne? Nē, tas ir mazkustīgs izskats. Ligzdošanas laikā viņš būvē mājokļus atklātās vietās, izvairoties no drūmajiem masīviem ar augstiem kokiem.

Vēl viena svarīga un interesanta atšķirīgā iezīme ir tā, ka tas ir ziemojošs putns. Ziemā viņas dzīve mainās. Šajā laikā viņa dod priekšroku sēdēt kokos, un līdz ar tumsas iestāšanos viņa slēpjas zem sniega, izveidojot dziļu tuneli sniegputeņos. Un ar spēcīgām salnām tas praktiski nepamet patvērumu, izņemot to, ka pāris stundas dodas baroties.

Pavairošana un ilgmūžība

Pārošanās periods sākas agrā pavasarī, kad sniegs sāk lēnām kūst. Tēviņi ar raksturīgām skaņām un savdabīgu deju uzaicina savus izraudzītos pārošanai. Ļoti bieži pārošanās sezonā notiek cīņas.

Viņi atgādina tos, kas organizē baņķieru gaiļus, bet rubeņu gadījumā visi, par laimi, paliek dzīvi. Tas patiesi ir pārsteidzošs un nesalīdzināms skats. To var personīgi pārbaudīt, noskatoties video vai fotoattēlu par tik neparastu procesu.

Tēviņi tērē visu iespējamo, lai pievērstu sieviešu uzmanību. Tajā pašā laikā tie ir tik daudzpusīgi, ka vaislas sezonā viņi apaugļo vairākus desmitus mātīšu. Arī šajā laikā viņi ir diezgan bailīgi un klusē. Bet tam ir iemesli: rubeņi kādu laiku nespēj lidot pelējuma dēļ.

Pēc pārošanās tēviņu “misija” beidzas, un visi citi pienākumi, kas saistīti ar ligzdas izveidošanu un sakārtošanu, olu inkubēšanu, turpmāku cāļu barošanu un audzēšanu, nonāk mātītēs.

Rubeņi dzīvo apmēram 8–14 gadus. Bet cilvēku straujā aktivitāte lauksaimniecības lauku paplašināšanā un šo putnu pievilcība medniekiem ievērojami samazina viņu skaitu.

Ko ēd

Kas attiecas uz uzturu, tas ir ļoti daudzveidīgs. Diēta praktiski sastāv no augu pārtikas produktiem. Viņiem ir vajadzīga arī dzīvnieku izcelsmes pārtika, taču dzīves sākumā. Šajā laikā viņi patērē kukaiņus ļoti lielos daudzumos.

Protams, uzturs ir atkarīgs no dzīvotnes un gadalaika. Pavasarī un vasarā šo putnu uzturs ir ļoti daudzveidīgs. Šajā laikā viņš ēd bērza, vītolu, apšu, lapegles pumpurus, kokvilnas zāles ziedkopas, augļus, dažādas ogas. Smagā aukstumā viņi dod priekšroku adatām, konusiņiem, kadiķu ogām.

Un līdz ar rudens sākumu, ja rubeņi dzīvo tuvu laukiem, tad viņš bez savaldīšanās un bailēm mielojas ar dārzu un lauku kultūrām. Viņi dažreiz iekost un mazi oļi, un touring (cietās sēklas). Tas veicina to normālu gremošanu, tas ir, tiek atvieglota ienākošā ēdiena malšana. Šie oļi ir īpaši svarīgi agrā pavasarī..

  • Šis veiklīgais putns, kura svars ir aptuveni pusotrs kilograms, meklējot barību, ilgu laiku var pakārties uz zariņa otrādi, sasniedzot pievilcīgu ogu vai nieri.
  • Iestājoties ziemai, rubeņu ķepu laukums palielinās, jo ragveida bārkstis aug pirkstu sānos. Tas palīdz labāk pārvietoties sniegā..

Melnais rubeņš

Rubeņus sauc par vienu no visātrāk apdraudētajiem savvaļas putniem Eiropā. Mūsdienās lielākā daļa šīs putnu ģimenes pārstāvju izdzīvoja Austrumeiropā un Skandināvijā, kā arī Mandžūrijas ziemeļos. Piemēram, Somijā pieaugušo rubeņu populācija sasniedz vairākus tūkstošus īpatņu uz kvadrātkilometru. Un ne tik sen, šī putna gaļu patērēja visas Eirāzijas iedzīvotāji. To vienmēr uzskatīja par delikatesi, kurai ir labvēlīgas īpašības cilvēkiem. Bet šķiet, ka drīz vien pazudušo rubeņu medības var būt nelikumīgas.

vispārīgās īpašības

Rubeņi jeb rubeņi ir lielākie rubeņu dzimtas putni, kas pieder pie vissenākās putnu kārtas - vistas. Bet melnais rubeņš jeb parastais, kaut arī tas ir vispopulārākais un pieprasītākais pasaulē, nav vienīgais ģints pārstāvis. Piemēram, ASV ir sastopamas pļavu melnās rubeņi, Eirāzijas ziemeļdaļā un Ziemeļamerikas kontinentā - baltas patronas (tā saucamās rubeņi ar baltu spalvu), Lielbritānijas purvos ir Skotijas rubeņi, Alpos, Pirenejos, Skandināvijā un Sibīrijas ziemeļos - kalnu rubeņi. Un tās ir tikai dažas no šķirnēm.

Populārākās slepkavas rubeņu mātītes aug līdz 45 cm (mājas vistas lielums), tēviņi - līdz 62 cm.Šo putnu spārnu platums var sasniegt gandrīz metru. Runājot par svaru, vīriešu liemenis ir acīmredzami smagāks nekā mātītes. Pieaugušās rubeņi var svērt līdz 2 kilogramiem, bet mātītes reti sasniedz 1,2 kg.

Tēviņus var atšķirt no mātītēm ne tikai pēc liemeņa lieluma, bet arī pēc apspalvojuma krāsas. “Vīriešiem” apspalvojums parasti ir melns ar zili zaļu metālisku spīdumu. Spārni ir tumši brūni ar baltiem plankumiem. Vēl viena melno rubeņu īpašība ir spilgti sarkani plankumi virs acīm. Pieauguša vīrieša aste atgādina pusmēness mēnesi, kas ir izliekta. Un jo vecāks ir tēviņš, jo plašāka, krāšņāka un izliektāka aste. Starp citu, tieši šī liras formas aste atšķir rubeņus no citiem fazānu dzimtas pārstāvjiem. Tāpat kā mednis, arī šo putnu pelēcīgi brūnās kājas ir pārklātas ar mazām spalvām. Ornitologi saka, ka šī īpašība rubeņiem palīdz ziemā staigāt sniegā. Teteri (mātītes), kā jau minēts, ir nedaudz mazāki nekā tēviņiem. Arī to krāsa ir ievērojami atšķirīga - tie nav zili melni, bet brūngani sarkani un raibi, un viņu aste ir sadalīta 2 daļās. Starp citu, jaunie tēviņi ļoti izskatās pēc mātītēm. Un vēl viens interesants fakts: savvaļā dažreiz var redzēt putnus, kas ļoti izskatās pēc rubeņiem vai medņiem, bet patiesībā tādi nav. Biologi šos putnus sauc par mezhnyaki, tie ir kopīgi rubeņu un medņu hibrīdi pēcnācēji.

Varbūt atpazīstamākā rubeņu īpašība ir viņu balss. Tēviņi izdod īpašu skaņu, atgādinot krustojumu starp dzesējošiem baložiem un verdošu ūdeni pannā. Sākumā rubeņu atdzišana ir salīdzinoši klusa - putnu balsi var dzirdēt no 50-100 metru attāluma, bet pēc tam rubeņi palielina skaļumu un to var dzirdēt pat pēc vairākiem kilometriem. Klusu un skaļu skaņu ilgums var būt atšķirīgs - tas ir atkarīgs no putna veida "ziņojuma".

Rubeņu māja - Ziemeļ- un Centrālā Eirāzijas skujkoku meži (no Rietumeiropas līdz Austrumu Sibīrijai). Lai arī dažreiz rubeņus var redzēt mitru pļavu, purvu, kūdrāju, pļavu, lauku tuvumā (īpaši sēj ar griķiem). Bet tomēr viņu iecienītās vietas ir veco bērzu, ​​priežu vai alkšņu meži, kur viņi veido savas neparastās ligzdas. Atšķirībā no daudziem putniem rubeņi savas mājas neceļ uz kokiem, bet izrakt mazas bedres zemē, bet noteikti atrodieties nošķirtā vietā, kur tos nav viegli atrast. Parasti savām ligzdām putni izvēlas zāles biezokņus, krūmus vai veca liela koka ēnu. Un ziemā viņi “apmetas” tieši sniegputeņā, izrokot tajā nelielu alu.

Pieaugušu putnu uzturs ir atkarīgs no gadalaika, taču jebkurā gadījumā viņi dod priekšroku veģetāriem ēdieniem. Pavasarī tās var būt lapas, pumpuri, dažādu augu ziedi un krūmi, piemēram, mellenes. Vasarā rubeņi “medī” to pašu mellenēm, kā arī avenēm, labības kultūru sēklām. Rudenī viņu uzturā parādās dažādas ogas, un ziemā šie skaļie putni atkal nonāk nierēs, kā arī ozolzīles, kadiķu adatas. Un, ja pieaugušie indivīdi lieliski jūtas pēc zāļaina ēdiena, tad cāļi nevar iztikt bez maziem kukaiņiem, un veģetārismu izvēlas tikai nedaudz pieauguši cāļi.

Tie ir mazkustīgi putni un, kā likums, dzīves laikā viņi neatstāj savas dzimtās vietas. Pēdējos gados pasaulei ir tendence samazināties melno rubeņu populācijai. Putni izzūd galvenokārt vides izmaiņu dēļ. Dažas šķirnes jau ir izmirušas, citas, piemēram, Kaukāza rubeņi, ir uz izmiršanas robežas. Eiropā rubeņus joprojām var redzēt Beļģijā, Nīderlandē, Vācijā, Dānijā, Skotijā, Somijā, Anglijā. Āzijā - Korejas ziemeļos, Kazahstānā, Ķīnā, Mongolijā.

Izdevīgās iezīmes

Rubeņu gaļa ir diētisks produkts. 100 gramu filejas šķēle satur nedaudz vairāk par 250 kilokalorijām. Bet tajā pašā laikā tas apgādā ķermeni ar gandrīz 20 g olbaltumvielu un ogļhidrātu. Un tauki uz 100 g gaļas - vispār nekas: pusgrama robežās.

Bagātīgā olbaltumvielu satura dēļ šīs spēles gaļa ir ļoti barojoša un veselīga. Tāpat kā vistas gaļa, to uzskata par vienu no labākajiem neaizvietojamo aminoskābju avotiem. A, E un B grupas vitamīnus, daudz minerālvielu var iegūt arī no putraimu gaļas porcijas. Piemēram, filejās ir kālija, nātrija, sēra, fosfora, vara, dzelzs, fluora rezerves. Un katrs no šiem komponentiem palīdz saglabāt veselīgu ķermeņa funkcionalitāti..

Piemēram, folijskābe padara putraimu fileju īpaši noderīgu topošajām māmiņām. Citi B grupas vitamīni ir noderīgi nervu sistēmai, vairumam iekšējo orgānu darba, matu, nagu un ādas skaistumam. Dzelzs palīdz novērst anēmiju un paaugstināt hemoglobīna līmeni. Turklāt, pateicoties dzelzs iedarbībai, putraimu fileja ir noderīga cilvēkiem ar traucētu metabolismu un hronisku nogurumu. Varš padara šo produktu par efektīvu aizsargvielu pret plikpaurību un agri pelēku matiņu parādīšanos. Turklāt, pateicoties tam pašam elementam, tetraka novērš dermatozes, uzlabo apetīti un stiprina sirds muskuli. Turklāt šis produkts satur vēl vienu sirds veselībai svarīgu sastāvdaļu - kāliju. Tam ir labvēlīga ietekme ne tikai uz sirds un asinsvadu sistēmu, bet arī labvēlīga smadzeņu pareizai darbībai un alerģisku reakciju novēršanai..

Daži var būt pārsteigti, taču šo putnu gaļa ir noderīga pat, lai uzturētu pareizu šķidrumu un sāļu līdzsvaru organismā, kā arī veselīgam pH līmenim. Un šo spēju produkts iegūs no tajā esošā nātrija..

Kā izvēlēties un pagatavot liemeni

Ir lietderīgi atcerēties, ka vecā putna gaļa ir mazāk garšīga un stingrāka nekā jaunlopa rieva. Lai saprastu vismaz aptuveno putna vecumu, jums rūpīgi jāaplūko tā ķepas un jāpārbauda krūšu kaulu elastība. Jo asākas ir spīles un elastīgāki kauli, jo jaunāks ir putns. Un mednieki pamanīja vēl vienu īpašību: mātītes gaļa vienmēr ir maigāka nekā tēviņa. Nepatīkama smaka, kas izdalās no liemeņa, norāda uz produkta stabilitāti.

Rubeņus var atpazīt pēc gaļas krāsas uz krūts: virsū tai jābūt tumšākai (tumši ķiršai), bet iekšpusē - gaiši rozā. Ja rubeņu liemenis ir medību trofeja, nevis “kultivēts” putns, tad tā gaļā jābūt nedaudz svina. Tāpēc pirms vārīšanas bojātā daļa ir jāizgriež.

Rubeņu gaļa pieder pie uztura produktiem. Pareizi vārīta fileja ir maiga, sulīga, garšīga, patīkami gaiši rozā, dažos gadījumos atgādina rubeņu gaļu. Daudzos šī putna ēdienos ēdienkartēs ir iekļauti daudzi Eiropas restorāni. Un francūžiem šis putns ir tradicionāls svētku ēdiens Ziemassvētkos un Jaunajā gadā. Starp citu, baškīru virtuvē rubeņu gaļa ir arī nacionāls lepnums.

Sagriežot liemeņus, daudzi izmet ķīļus subproduktus, bet šī putna sirds un aknas ir ļoti garšīgas, piemēram, apceptas eļļā ar brūnas maizes šķēli..

Melnās rubeņu pagatavošana parasti prasa apmēram 45 minūtes. Ja putns nav jauns, tad to pagatavot, sautēt, apcept vai cept būs nepieciešams ilgāks laiks. Vēl labāk, ievērojiet slaveno pavāru ieteikumus: apcep un cep jaunus liemeņus, savukārt nobriedušāki - gatavo vai sautē.

Bet nav vēlams nekavējoties noņemt vārītu gaļu no šķidruma, kurā tā tika pagatavota. Ideālā gadījumā rubeņiem vajadzētu atdzist traukā ar buljonu. Tātad medījamo putnu fileja izrādīsies maiga un sulīga. Labāk ir sautēt šo putnu ar vīnu - tas izrādīsies garšīgāks. Jūs varat cept vai apcept visu liemeni vai tikai putna ķepas - jūs iegūstat oriģinālu alternatīvu vistas gaļai.

Daudzi Eiropas restorāni piedāvā putraimu zupu, kas izgatavota no filejas un pupiņu biezeni. Balstoties uz mājputnu gaļu un tās piedevām, tiek iegūtas lieliskas gaļas zupas, kuras var atļauties pat iesācēji ēdiena gatavošanā. Rubeņi bija ne mazāk populāri mūsu senču virtuvē. Krievijā vārītas putraimus uzskatīja par svētku ēdienu.

Un vēl viens noslēpums. Rubeņu garšas īpašības lielā mērā ir atkarīgas no gadalaika, kad putns tika noķerts. Visgaršīgākās ir rudens rubeņi. Šajā laikā viņi galvenokārt barojas ar ogām (parasti brūklenēm, mellenēm, dzērvenēm, kazenēm un citām), kas gaļai piešķir īpašu aromātu un garšu. Ziemā, kad putnu uzturā ir adatas un pumpuri, filejas garša iegūst arī vieglu skujkoku noti.

Kas ir apvienots ar

Putnu gaļa, kā likums, labi iet kopā ar savvaļas ogu mērcēm. Un rubeņi nav izņēmums. Ņemot vērā, ka šī putna medību sezona ir rudens un ziema, ogas ņem arī rudenī. Visbiežāk tas ir kazenes. Tā saldskābā garša lieliski papildina rubeņu gaļas aromātu un garšu. Tikpat laimīgas kombinācijas ir rubeņu gaļa un dzērveņu vai brūkleņu mērce. Arī ķiploki, vīns, krējums vai siera mērce var būt lielisks papildinājums. Brokoļus, ķirbi, kukurūzu un citus dārzeņus pasniedz ar vārītiem režģiem. Rieksti, citroni, sparģeļi un sēnes var izmantot kā pildījumu jauna liemeņa pildīšanai. Nu, kāds gardēdis atteiksies no rupjmaizes, kas cepta ar riekstiem vai sautēta šampaniešā ar krējumu! Šīs sastāvdaļas lieliski uzsver arī mājputnu garšu..

Sautēta rubeņi

Formas apakšā ielieciet 2 lauru lapas, 3 krustnagliņas, nedaudz kanēļa, sasmalcinātus sīpolu gredzenus un dažas šķēles speķa. Sagrieziet rubeņu liemeni porcijās un ielieciet veidnē. Apkaisa ar garšvielām un virsū ielej pudeli sarkanvīna. Veidlapu nosūta cepeškrāsnī un 4-5 stundas gaļu cep uz ļoti zemas uguns. Gatavo trauku atdzesējiet un nosūtiet to ar formu uz nakti ledusskapī. Pasniedziet aukstu.

Daudzi atsakās no medījamo putnu gaļas, jo nezina, kā to pareizi pagatavot, vai arī uzskata to par bezgaršu. Faktiski, lai meža putnu fileja izrādītos sulīga un aromātiska, jums vienkārši jāievēro daži ēdiena gatavošanas noteikumi. Kaut arī runa ir par rubeņiem, noteikumu gandrīz nav. Bet šīs gaļas garša ir nepārspējama. Tomēr, kā arī tā priekšrocības.

Grouse: foto, apraksts, biotops, atšķirība starp vīriešu un sieviešu dzimumu

Rubeņi ir fazānu dzimtas putni. Krievijā ir zināmas divas šo putnu sugas: rubeņi un kaukāziešu rubeņi. Šis putns ir viena no vēlamākajām mednieka trofejām pēc lazdas rubeņiem un putraimiem..

Rubeņu apraksts

Tas ir diezgan liels putns. Tam ir maza galva un īss spēcīgs knābis. Melnā rubeņa pieder pie vistas kārtas un atgādina vistu. Uz tā spārniem ir garas spalvas, kas lidojumā kalpo kā stūrītis. Tas ir skaidrāk redzams zemāk esošajā melno rubeņu fotoattēlā..

Mātītēm un vīriešiem ir pilnīgi atšķirīga krāsa, tāpēc atšķirt tos nav grūti. Apsvērsim viņu funkcijas sīkāk..

Kā izskatās rubeņi?

Gaiļi ir daudz gaišāki nekā mātītes. Viņiem ir melna apspalvojums, kas izceļas ar violetas nokrāsas mirdzumu kaklā, ķermeņa augšdaļā un asti. Zem astes un spārniem ir balti ieliktņi, kas rada skaidru kontrastu - “spoguļi”. Gaiļa aste ir pacelta uz augšu, to sauc par "liru", kas skaidri redzams zemāk esošās melnās rubeņa fotoattēlā.

Virs vīrieša acīm ir pamanāmas loka, kas veido cekolu. Viņiem ir gaiši sarkana krāsa..

Rubeņi - rubeņi atšķiras tā individuālo īpašību dēļ. Tās astes spalvas ir pigtailes formas. Tas šai sugai deva vārdu..

Pieaugušie tēviņi sasniedz 60 centimetru garumu un sver apmēram pusotru kilogramu. Viņi izdod garas gurgling skaņas. Periodiski mainās zvana kliedziens un šņākšana..

Rubeņu mātīte

Mātītes ir mazāk košas, bet krāsainākas. Lai paliktu neredzami pēcnācēju inkubācijas periodā, viņi iegādājās apspalvojuma okeru ar brūniem un sarkanīgiem plankumiem.

Šie putni ir ļoti līdzīgi medņu mātītēm. Viņiem ir tādi paši “spoguļi” kā vīriešiem. Balta spalva ir arī putna kājām un krūtīm. Sasniedziet apmēram piecdesmit centimetru izmēru. Sver ne vairāk kā vienu kilogramu. Sieviešu grou aste ir īsāka. Zemāk varat apskatīt melno rubeņu - mātīšu fotoattēlu.

Biotops

Rubeņi tiek izplatīti galvenokārt Centrāleiropā un Āzijā. Dod priekšroku mežiem, meža stepēs un stepēs. Dažreiz apmetas purvos. Grouse izvairās no tumši blīvā meža. Dod priekšroku, lai koku puduris mijas ar atklātām vietām. Šie putni izvēlas mežus, kur valda bērzs. Melnā rubeņa fotoattēlā jūs varat redzēt putnu dabiskajā vidē.

Paradumi

Grouses pulcējas ganāmpulkos apmēram divsimt indivīdu skaitā. Tie ir mazkustīgi putni. Viņi ziemā neaizlido uz siltām klimatiskajām zonām. Viņi var klīst tikai tad, ja trūkst pārtikas.

Pēcpusdienā rubeņi ātri skrien uz zemes vai pārvietojas pa blīvu veģetāciju. Pavadiet nakti zem krūmiem vai purviem.

Briesmu gadījumā putni ātri un trokšņaini lido. Viņi gudri manevrē debesīs un iegūst ātrumu līdz simts kilometriem stundā.

Šī putna uzvedībai dažādos gada laikos ir savas īpatnības. Ziemā melnais rubeņš gandrīz visu laiku pavada pie koka. Naktīs viņš slēpjas sniegputeņā. Spēcīgās sals gandrīz vienmēr ir zem sniega. Ar labu ausi rubeņi pat lielā dziļumā dzird briesmu tuvošanos.

Tuvāk pavasarim mātītes sāk pakāpeniski attālināties no iepakojuma. Martā sākas pašreizējais periods, kas ilgst divus mēnešus. Tēviņi dzied, stompo un šūpojas vietā. Tajā pašā laikā viņi izpleta spārnus un asti. Pašreizējā ir hierarhija. Centrā ir vairāk nobrieduši indivīdi, bet malā - jauni. Tad mātītes tur lido pārošanai. Ja putnus nenobiedē, tie daudzus gadus nemaina pašreizējo vietu.

Grouses neveido pastāvīgus pārus. Audzēšanas sezonā bizes var organizēt cīņas pret mātīti, kas viņus atšķir no Kaukāza rubeņiem.

Pēc pārošanās tēviņš vairs nepiedalās vaislas procesā. Mātīte pati noorganizē ligzdu un perē cāļus. Viņa dēj apmēram trīspadsmit olas sezonā. Inkubēšanas process ilgst divdesmit piecas dienas.

Cāļi strauji attīstās. Pēc dažām stundām pēc piedzimšanas viņi var atstāt ligzdu kopā ar māti. Pēc mēneša cāļi jau peld lieliski.

Uzturs

Rubeņu uztura pamatā ir augu pārtika. Viņš patērē lapas, ogas, sēklas un augu pumpurus. Tas var baroties ar maziem kukaiņiem, kas baro savus cāļus..

Rudenī rubeņi barojas ar kultūraugu paliekām laukos. Un ziemā plānas zariņi, skuju koku čiekuri un kadiķu ogas iet barībā..

Kā atrast melno rubeņu

Šie putnu pārstāvji vienmēr ir bijuši iecienīti daudzu mednieku laupījumi. Lai iegūtu kāroto trofeju, jums jāzina, kur atrodama melnā rieva. Mēs jau esam iepazinušies, kurā apgabalā šie putni dod priekšroku apmesties, izpētījām viņu uzvedības pazīmes dažādos gada laikos. Balstoties uz šo informāciju, mēs varam izdarīt secinājumus par to, kā meklēt šos putnus jebkurā no medību sezonām..

Pavasarī vislabāk ir medīt rubeņus uz strāvas. Šīs zvejas metodes dzimtene ir Krievija. Melngalvju strāvas atrašana nebūt nav grūts uzdevums, jo šo putnu balsis ir dzirdamas vairāk nekā kilometra garumā. Vispiemērotākais laiks ir aprīlis un maija sākums. Laika apstākļi jāizvēlas skaidri, lai nebūtu lietus un vēja. Labāk ir no rīta doties meklēt melno rubeņu. Pēc nakts salnām visaktīvākā ir to straume..

Mierīgi pārvietojieties, lai nebaidītu ganāmpulku. Lai putnus pamanītu no tālienes, jums līdzi jābūt binoklim. Pēc deviņiem rītā strāva parasti apstājas. Pa šo laiku, un jums jāierodas šajā vietā. Nedaudz uz sāniem ir uzcelta būda, kurā šaušanai tiek sagrieztas nepilnības.

Apvilināšanai izmantojiet pildītas rubeņus, kas atrodas apmēram divdesmit metru attālumā no būdiņas. Piesaistiet putnus ar balss palīdzību, imitējot putnu skaņas.

Jums vajadzētu ierasties būdiņā pusotru stundu - divas pirms rītausmas. Ieteicams fotografēt ar šāvienu attālumā līdz četrdesmit metriem.

Rudenī suņu palīdzība tiek izmantota rubeņu meklēšanai un medībām.

Ja vasara bija sausa, tad purvi jāmeklē purvā. Ja bija lietains, ieteicams izsekot rubeņu meža putnu starp garajām zālēm. Rudenī tos bieži var atrast malās vai krūmos..

Medību suns jāpakļauj paklausīgi, tas neuzbudināsies un nenobiedēs spēli. Šaušana pie vecās rievas vecās dzemdes ir aizliegta. Pieredzējis mednieks no slotas atstās vismaz divas mātītes, tāpēc nākamgad tiks izperēti jauni pēcnācēji.

Jums jāiet pret vēja virzienu, lai suns varētu viegli sajust medījuma smaržu. Visu septembri var medīt ar kruķiem, tad slota izaug un kļūst uzmanīgāka. Kopš oktobra viņi zvejo, izmantojot pildītus dzīvniekus. Vēlā rudenī no ieejas medī rubeņus. Tiek izvēlēts zirgs, kurš nebaidās no šāviena.

Ziemā putnu var atrast caurumā. Divkāršs caurums ar spārnu pēdām norāda, ka putns to jau ir atstājis un aizlidojis. Izmantojot binokli, mednieks meklē putnu barošanas vietas, mierīgi tuvojas, meklē caurumus un nosedz tos ar lielu tīklu. Košačs paceļ un tiek notverts.

Zinot visus rubeņu medību veidus un medību meklēšanas paņēmienus dažādos gada laikos, katrs mednieks tos varēs izmantot un neatgriezīsies mājās tukšām rokām.

Kur dzīvo melnais rubeņš un kā tas dzīvo: noderīga informācija

Rubeņi ir diezgan liels putns, kas pieder fazānu ģimenei, un kuru dzīvotne ir ļoti plaša: tas ir mežs, meža stepjas un daļēji Eirāzijas stepes. Jūs varat satikt šo putnu Krievijas Federācijas teritorijā. Visbiežāk ved mazkustīgu dzīvesveidu, dažreiz klīstot, meklējot ēdienu. Viņš dod priekšroku dzīvot meža malā, lielu upju ielejā.

Šiem putniem ir vairākas sugas:

  • pļava;
  • smaila aste;
  • rubeņi;
  • zils;
  • Kaukāziešu rubeņi;
  • vērmeles.

Dažus no tiem cilvēks ir nolicis uz izmiršanas robežas, un tagad tie ir aizsargāti.

Apgabals

Visizplatītākās rubeņi Britu salu un Alpu garumā līdz Korejas pussalai un Ussuri teritorijai.

Eiropas rietumos un centrālajā daļā šie putni dzīvo mežos un dzīvo kalnos. Jūs varat viņus satikt arī Dānijas, Beļģijas un Nīderlandes ziemeļu krastos. Āzijā šie putni bieži sastopami Kazahstānā, Ķīnā, Mongolijā un Ziemeļkorejā. Dažos apgabalos putnus cilvēki pilnīgi iznīcina (piemēram, Austrum-Sudentenlandē nav atrodamas rubeņi).

Rubeņiem Krievijā ir arī ļoti plašs klāsts. Ziemeļos tie ir sastopami šādos apgabalos:

  • Kolas pussala;
  • Arhangelskas apgabals;
  • Komi Republika;
  • Tjumeņas reģions.

Dienvidos dzīvo šādās teritorijās:

  • Kurska;
  • Volgograda;
  • Voroņeža;
  • Urālu un Samāras upju ielejas.

Krievijas austrumos rubeņus var redzēt šeit:

  • Baikalas ziemeļdaļā;
  • Gorin un Argun upju ielejās,
  • pie Ussuri upes.

Rubeņi bieži sastopami arī Baltijas valstīs, Ukrainā, Polijā un Vācijā. Jūs varat redzēt šo putnu Kazahstānā, it īpaši tās ziemeļu reģionos, un Mongolijā..

Acīmredzot šo putnu dzīvotņu reģions ir diezgan plašs. Dažreiz, meklējot pārtiku, viņi migrē nelielos attālumos, tādējādi paplašinot dzīvotni.

Lielajam rubeņu pārstāvim kaukāzietim ir ierobežotāka dzīvotne: šī ir Krievijas (Kaukāza), Azerbaidžānas, Armēnijas, Gruzijas, Turcijas teritorija. Labprātāk apmetas un izveido ligzdas ievērojamā augstumā, vairāk nekā divarpus kilometrus virs jūras līmeņa, un barojas vēl augstāk - augstumā, kas pārsniedz 3 km!

Šie putni ir arī Ziemeļamerikā, tāpēc salvijas rubeņi dod priekšroku tieši šim kontinentam. Ziemā viņa dzīvo netālu no saimniecībām, ēd uz viņu rēķina un uz laiku, kad notiek toksīcija, pāriet uz zāles biezokņiem.

Vērmeļu rubeņi dod priekšroku ligzdošanai vērmeņu tuvumā Klinšu kalnu tuvumā Turkmenistānā. Skujkoku mežus apdzīvo medņi.

Biotops

Košači dod priekšroku dzīvot šādos mežos, kur ir atklātas teritorijas: parasti nelielas birzis un gaiši meži. Bieži apmetas gar lauksaimniecības zemes malām vai plūdu pļavām, sadedzinātās vietās vai izcirtumos. No drūmajiem blīvajiem mežiem izvairās. Dod priekšroku bērzu mežiem, retāk - purviem un purviem. Vismīļākā vieta, kur dzīvot gribas dzīvot riebumā, ir bērzu mežs. Ne velti Vācijā viņi šai simpātijai sauca putnus par bērziem.!

Iepriekš spalvas apmetās stepēs, bet lauksaimniecības attīstības laikā šīs zemes tika nodotas cilvēkam, kurš spieda spārnotos milžus..

Šie putni dod priekšroku ligzdošanai uz zemes, īpaši izvēlējušies drošu vietu blīvā krūmā vai biezoknī. Dažreiz "mājām" tiek izvēlēta neliela depresija zemē. Par ligzdas izveidošanu ir atbildīga sieviete, tēviņš šajā procesā nepiedalīsies. Gatavās "mājas" ir izolētas ar spalvām, sausu zāli.

Teterka dēj apmēram 6-8 olas un pašas izper. Pēc apmēram mēneša, dažreiz pēc trim nedēļām, cāļi izšķīlušies. Pirmajās dzīves dienās kāpuri un kukaiņi kļūs par viņu ēdienu. Tomēr pieaugušie putni dod priekšroku augu pārtikai: pumpuriem, lapām, ogām, kadiķu čiekuriem, ziediem un sēklām.

Kaukāza rubeņi vieglāk apmetas rododendru un savvaļas rožu biezokņos, apdzīvo mazas kadiķu birzis un ligzdo zemu augošu bērzu vidū. Ligzdas tiek novietotas krūmos vai pļavu nogāzēs, mātīte nodarbojas ar olu inkubēšanu un rūpējas par pēcnācējiem. Olu parasti nav vairāk kā seši.

Tāpat kā parastās rubeņi, kaukāziešu pārstāvji dod priekšroku iepakojumam, ziemā mātītes mēdz pieturēties pie tēviņiem. Pavasara mēnešos putni kāpj kokos, lai nobaudītu svaigus pumpurus vai dzinumus. Piestiprinot pie stumbra ar stiprām ķepām, viņi ilgu laiku var pakārt otrādi. Putniem nepatīk mainīt dzīvesvietu, kas bija viņu gandrīz pilnīgas iznīcināšanas iemesls: medniekiem nebija grūti atrast šo lielo, glīto vīriešu ligzdas..

Izskats

Tie ir pietiekami lieli putni, apmēram 45 cm gari un apmēram kilograma svara. Tēviņi ir skaisti melnu spalvu īpašnieki ar nokrāsu, sarkanas svītras ir novietotas virs acīm, tāpat kā uzacis. Knābis ir melns, kājas ir tumšas krāsas. Apakšējā daļa un spalvas spārna iekšpusē ir baltas, un vēders ir brūns. Spalvu spalvas ir brūnā, tumšā krāsā ar baltiem plankumiem, tā sauktajiem spoguļiem. Stūres spalvas ir melnas. Putns izskatās ļoti skaists, pateicoties vienmērīgai ārējās astes spalvu saliekšanai.

Mātītes pēc izskata ir mazāk pievilcīgas. Tie ir mazāka izmēra, krāsoti krāsainā dzeltenbrūnā vai pelēkdzeltenā toņos ar šķērsvirziena svītrām. Aste nav tik skaista kā vīriešiem un ievērojami īsāka.

Cāļi ir arī raibi, to krāsā ietilpst brūnas, baltas, brūnas, dzeltenas svītras un plankumi.

Interesanti fakti

  • Rubeņiem ir izteiktas dzimuma pazīmes: vīriešus un sievietes nemulsinās pat nepieredzējuši. Mātītes ir raibas, brūni pelēkas, retāk tumši dzeltenas, tās izklausās kā cackling, bet tēviņi ir melni, ar zaļu vai purpursarkanu nokrāsu, skaidras balss īpašnieki.
  • Melnās rubeņi izceļas ar ievērojamu dzirdi un asu redzi, tāpēc viņi no attāluma izjūt briesmas.
  • Tēviņi gandrīz nepiedalās cāļu audzēšanā. Mātītes ir iesaistītas ligzdas sakārtošanā un rūpēs par jauniešiem. Viņi baro mazuļus un uzmanīgi slēpj tos no briesmām. Ja mātītes ierauga plēsoņu, kas tuvojas, tās novirzīs sev uzmanību, bēgot no ligzdas, lai glābtu cāļus.

Dzīvesveids

Tas ved uz zemes eksistenci, pārvietojoties uz kokiem, tikai meklējot barību. Tomēr tas lido labi, var pārvarēt desmitiem kilometru bez pauzes. Labprātāk dzīvo baros, kas var sasniegt ļoti iespaidīgus izmērus - līdz 300 dažādu dzimumu putniem.

Īpašās aktivitātes laiks - agrs rīts vai vēls vakars.

Uzturs

Kaukāza rubeņi vasarā dod priekšroku sēklām, ogām, lapām un zālei, un ziemā aukstumā labprāt ēd bērzu ķirbjus, pumpurus, rakt ogas un sēklas no zem sniega.

Košači ir arī zālēdāji: viņi ar prieku ēd nieres (gan bērzus, gan citus kokus: apse, vītoli, alksnis; ogas (mellenes, rožu gurni, putnu ķirsis, mellenes, sēklas). Dažreiz viņi ēd kukaiņus, bet šis ēdiens ir raksturīgāks cāļiem. putni dzīvo tuvāk laukiem, lai baudītu pēc ražas novākšanas palikušos graudus.Nelabvēlīgos gados par ēdienu kļūst čiekuri un priežu skujas, kadiķu ogas..

Ziemā

Rubeņi neaizlido uz siltām valstīm, dodot priekšroku ziemai pastāvīgā dzīvotnes vietā. Šis putns pārsteidzoši pielāgojās skarbajam gada laikam: dzīvojot blakus bērziem, tas mielojas ar viņu nierēm. Un ļoti aukstā laikā tas sasilda sniegā: tas ienirst no koka sniegputeņā, izlaužot īstu mazu kanālu un beidzot ar "istabu", kur melnajai rubeņai ir slikti laika apstākļi. Tomēr, izdzirdot sniega čīkstēšanu zem tuvojošā plēsoņa kājām, jutīgie putni uzreiz paceļas augšup un lido prom.

Nedaudz par selekciju

Rubeņu ligzdošana sākas pavasarī. Tēviņi tiek novietoti meža malā vai izcirtumā un sāk straumēt - dot dīvainas, melodiskas skaņas, piesaistot mazas meitenes. Šajā laikā viņi ir ļoti aktīvi: pārvietojas izcirtumos, skrien viens pēc otra, cenšoties parādīties visā krāšņumā.

Pēc tam, kad mātītes lido izcirtumā, sākas cīņas. Tie ir praktiski droši putniem, taču izskatās vienkārši pārsteidzoši! Rubeņu pāri neveidojas, viens tēviņš var dot pēcnācējus vairākiem melnādainiem. Pēc pārošanās visas rūpes par ligzdu, olām un cāļiem kļūst par mātītes uzdevumu.

Rubeņu dzīvesvieta ir diezgan plaša, taču cilvēka iejaukšanās lielā mērā ir novedusi pie tā, ka klāsts ir samazināts. Visvairāk tas skāra stepes iedzīvotājus, kuri burtiski pārdzīvoja lauksaimniecības darbu. Meža putni joprojām jūtas viegli, aizņemot diezgan plašu meža teritoriju un Eiropas un Āzijas meža pakāpienus.

Kur tas dzīvo, kā tas izskatās, cik daudz putns dzīvo un ko ēd rubeņi?

Daba nebeidz izbrīnīt cilvēkus ar dažādām krāsām, savādām formām un atsevišķu floras un faunas pārstāvju pārsteidzošo izturēšanos. Īpašu vietu visā šajā daudzveidībā ieņem putni. Daudzu, īpaši ievērojamu pārstāvju, balsis, ieradumi, izskats jau sen ir kļuvuši par vispārpieņemtiem lietvārdiem. Ikviens zina lakstīgalu trillerus, gaiļu cīņas. Putns izskatās kā rubeņš, ko viņš ēd, kur dzīvo, kādās vietās meklēt un kā atrast rubeņu straumes, tikai daži zina.

Grouse Bird: Apraksts

Stikls, neaprakstāms putns, kura izmērs ir mazs vistas gaļai. Lielāka un spilgtāka ar krāsu, no zilas ar melnu līdz zaļai ar purpursarkanu vai baltu, tā ir vīriešu dzimuma rubeņi. Krāsu atdalīšana ļauj nedaudzām mātītēm izvēlēties pāri no liela skaita virpuļu un pievilcīgu tēviņu.

Individuālie lielumi ir raksturīgi vistu secībai:

  • mātītes sasniedz garumu nedaudz vairāk par 40 cm, svars nepārsniedz 1 kg;
  • tēviņi ir lielāki - vairāk nekā 50 cm gari, ar svaru līdz 1,5 kg.

Viņi atšķiras no citiem vistas, rubeņu, pilnībā spalvu metatarsus un blīvi pārklātām spalvām, nāsīm pārstāvjiem. Lielākajai daļai rubeņu pārstāvju ir arī apspalvojums uz pirkstu pamatiem.

Tēviņi piešķir savam unikālajam skaistumam izteiksmīgas izteiksmīgas uzacis koši sarkanā krāsā un dakšīgu asti liru veidā - melnā virspusē ar purpursarkanu nokrāsu, bet apakšā - ar sniega baltām spalvām. Mātīšu diskrētajai krāsai ir arī sava atšķirība, ko izsaka ar šķērsām pelēkām, dzeltenām un brūnām svītrām ar baltām spalvām astes apakšpusē.

  • īss izliekts knābis;
  • nāsis, kuras paslēptas spalvas;
  • noapaļoti īsie spārni;
  • nogriezta cirsta aste;
  • spalvu kājas;
  • priekšējo ķepu membrānas;
  • dimorfisms - sieviešu un vīriešu krāsas atšķirība.

Kur dzīvo melnais rubeņš

Rubeņu dzimtas ģeogrāfiju attēlo gan dažādi platuma grādi, gan kontinenti. Atrasti dažādi putnu veidi:

  • Ziemeļamerikā - Kanādas un Aļaskas plašumos;
  • Eiropā - no Britu salām līdz Alpiem un Ardēnu salām;
  • Eirāzijā - no Baltijas valstīm līdz Ukrainai;
  • Krievijas Kurskas un Volgogradas reģionos;
  • Baikāla ziemeļu daļā un Ussuri reģionā.

Putnu var atrast meža stepju un meža teritorijā, Palaearctic un Neo-Arctic zonās. Viņu dzīvotne ir neierobežota, kā arī putnu sugu un pasugu skaits. Tie ir kaukāziešu, akmens, parastie, orca, rubeņi, rubeņi, rubeņi, putra un citi rubeņu pārstāvji.

Ligzdošanas laikā putni migrē uz apmetumiem un apsēm, prom no blīvajiem mežiem ar augstiem kokiem un tuvāk apdegušajām vietām un izcirtumiem pārmaiņus laukiem, kur var gūt labumu no labības kultūrām. Ja nav piemērotu apstākļu, viņi var aprīkot ligzdas bērzu mežos, reti mazos mežos un meža malās, sausu vietu un sēžamvietu tuvumā. Bieži sastopams lauksaimniecības zemes nomalēs un ūdens pļavās. Bērnu meži tiek uzskatīti par vismīļāko vietu, tāpēc Vācijā melnos putraimus sauc par bērzu putniem..

Ko rubeņi ēd

Rubeņu uzturs ir tikpat daudzveidīgs kā tā dzīvotne. Uztura pamatā ir augu izcelsmes barība. Ogu, sēklu, augu pumpuru daudzveidība - izvēle un īpašās sugas ir atkarīgas no katras sugas dzīvotnes ģeogrāfiskā izvietojuma.

Sezonālās uztura izmaiņas nosaka arī platums, kurā dzīvo saime. Tas var būt dažādās bērzu pumpuru un kaķu, mežrozīšu ogu, kadiķu kombinācijās. Augstienēs ziemas diētā var iekļaut jaunas skujas un egļu sēklas.

Cāļu ēšanai ir savas īpašības. Augšanas periodā viņiem ir nepieciešama olbaltumvielu pārtika, kuru tantes bagātīgi piegādā pēcnācējiem. Pamatā tie ir visdažādākie kukaiņu pārstāvji - sienāži, cikādas, mušas, bugs, zirnekļi, bugs, skudras, kāpuri, odi. Aizejot no agra vecuma, dzīvnieku barība zaudē nozīmi, un putns pāriet uz lielu sēklu, ziedu, pumpuru, ziedkopu, krūmu lapu un zālaugu augu patēriņu.

Uztura pamatā ir augu barība

Ziemā uzturu veido dzinumi, ķekatas un koku pumpuri - bērzs, alksnis, vītoli un apses. Arī putni cenšas iegūt "ziemas" priežu čiekurus un kadiķu ogas..

Svarīgs! Obligāta pieaugušo putnu pārstāvju uztura sastāvdaļa ir mazi oļi. Tie palīdz atvieglot barības sagremošanu, sasmalcinot to putrā..

Melno rubeņu strāva

Sākoties pavasarim, putnu uzvedība mainās. Viņi kļūst aktīvāki un dzīvāki, kas norāda uz nenovēršamu vaislas sezonas sākumu, kas melnajām rubeņiem ir īpašs un nokrīt martā. Tam ir savs unikālais nosaukums - pašreizējais. Tajā ir apvienotas divas nozīmes - no vienas puses, tas ir partneru izvēles process un rubeņu un rubeņu pāru veidošanās - pašreizējais, un, no otras puses, pārošanās spēļu norises vieta ir.

Steķu zemes gabali, atklātas meža platības vai pļavu pļavas, grādi, izcirtumi un malas kalpo kā celiņš. Izvēloties vienu strāvas vietu, putni to nemaina - tā paliek nemainīga. Tas ļauj medniekiem atgriezties no medībām ar lielu laupījumu. Galvenais ir zināt konkrētu vietu un vienkārši pagaidīt laiku slazdā, lai izveidotu precīzu trāpījumu sēriju.

Veci tēviņi vispirms parādās uz pašreizējiem. Laika gaitā viņus piesaista jaunāki indivīdi. Pagājušā gada vīrieši var piedalīties volejbolā ar vienādiem noteikumiem ar pieaugušo pārstāvjiem. Vājiem jāpatur strāvas nomalē, skatoties uz sacensībām no malas.

Pārošanās sākas ar tēviņu priekšnesumiem. Viņi demonstrē mazajiem meitenēm savu tikumu, sākumā izpildot savdabīgas dziesmas, kas atgādina blāvu murmināšanu, un pēc tam viņi pāriet pie deju elementiem - pēc astes pūšanas ir svarīgi rūpēties par zemi, padarot citas skaņas - čukstējot. Izrādes kulminācija ir sāncenšu konkursi, kas līdzīgi gaiļu cīņām, kad pretinieki mēģina viens otram piedot sāpīgus sitienus. Cīņas laikā rubeņi ir tik absorbēti darbībā, ka neko nepamana apkārt. Tas padara tos par vieglu laupījumu medniekiem, kuri melnajām rubeņiem deva iesauku - kurls rubeņš. Zaudē tas, kurš pirmais pamet kaujas lauku. No strāvas līdz strāvai var savākt no divām vienībām līdz diviem desmitiem un dažreiz simtiem tēviņu.

Cīņu beigās melnie putni lido, lai satiktu uzvarētājus, un kopā ar viņiem tiek noņemti no strāvas pārošanai. Mātītes nesteidzas izvēlēties tēviņu, un tieši viņām šīs tiesības paliek, gaidot noturīgākā un spēcīgākā pārstāvja noteikšanu.

Rubeņu ligzda

Visas rubeņi neatkarīgi no sugas un ģeogrāfiskās atrašanās vietas dzīvo lielās saimēs. Viņi ir mazkustīgi. Pārtikas meklējumos vai briesmu gadījumā ganāmpulks lido diezgan lielos (līdz 10 kilometru) attālumos. Viņi lido lieliski, bet dod priekšroku vairāk laika pavadīt uz zemes, kur viņi organizē ligzdošanas vietas..

Parasti ligzda ir neliels padziļinājums, kas izklāts ar vecām lapām, spalvām un sūnām, sajaukts ar maziem zariņiem. Paplātes dziļums svārstās no 4 līdz 6 centimetriem ar diametru no 16 līdz 22 centimetriem. Krūmu biezokņos slēpjas ligzda. Vieta tiek izvēlēta netālu no ogu vietām - mellenēm, zemenēm, kauliem, kas kļūs par ēdienu nākamajiem cāļiem.

Pilns sajūga skaitlis ir no 4 līdz 14 olām, vidēji 6-8 olas, kurām ir viegls okera tonis ar brūnganiem pūtīšiem. Pārbaudes laikā izdēto olu skaitu ietekmē gada raža. Jo mazāk iespēju iegūt labu pārtiku, jo mazāk olu būs. Pārtikas trūkums ietekmē ne tikai jauno dzīvnieku skaitu, bet arī tā veselību. Tāpēc daba nekavējoties koriģē kvantitatīvos rādītājus..

Teterka uz ligzdas

Tiklīdz mātīte izdēj pēdējo olu, sākas inkubācija. Dienvidos šis periods iekrīt maija sākumā, ziemeļos - maija beigās vai jūnija sākumā. Interesants fakts! Vecās mātītes sāk inkubēt pēcnācējus pirms mazuļu piedzimšanas. Tas ir saistīts ar faktu, ka kāda iemesla dēļ mūra tiek zaudēta, viņiem var būt laiks atlikt un sēdēt otro. Tādējādi rubeņu inkubācijas laikam melnajās rubeņos nav skaidru terminu un robežu, kas stiepjas ilgā laika posmā.

Pēc pārošanās tēviņi nepiedalās “ģimenes dzīvē”. Visi cāļu ligzdošanas, inkubācijas un barošanas pienākumi gulstas uz mātītēm. Pēcnācēji parādās mēnesī, retāk - trīs nedēļas pēc izšķilšanās sākuma.

Rubeņu ziemošana un barošana

Melno rubeņu un rubeņu mazkustīgais dzīvesveids liek viņiem pielāgoties izdzīvošanai aukstajā sezonā. Ja novērojat šo putnu uzvedību ziemā, kļūst skaidrs, ka viņi ir atkarīgi no bērzu birzēm - bērza "auskari" ir iecienītākās melo rubeņu delikatese un viņu izdzīvošanas pamats izsalkušajā sezonā. Labs uztura papildinājums ir arī dažādas krūmu ogas, kas slēpjas zem sniega un saglabā uzturvērtības..

Otrs nosacījums veiksmīgai izdzīvošanai ziemā ir dziļš, pūkains sniegs. Ja salnas ir mērenas, saime lielāko dienas daļu pavada pie kokiem, laiku pa laikam veicot nelielus lidojumus uz barošanas vietām. Vakarā pēc kārtīgas ēšanas viņi tieši no kokiem ienirst sniegputeņos, kur apmetas uz nakti. Smagākajās ziemās, kad temperatūra nokrītas zem 20-25 grādiem pēc Celsija, rubeņi vairākas dienas var pavadīt sniega novietnēs. Ar atkusni gan tēviņi, gan mātītes pārceļas uz kokiem, kur viņi ne tikai pavada visu dienu, bet arī pavada nakti.

Melno rubeņu un rubeņu mazkustīgais dzīvesveids liek viņiem pielāgoties izdzīvošanai aukstajā sezonā

Rubeņi, kas dzīvo augstienēs, kur ziemas uzturu ir vēl mazāk nekā līdzenumos, ir savi izdzīvošanas veidi. Viņi pielāgojās ēst pat jaunas adatas un ēda sēklas.

Rubeņu veidi

Melno rubeņu veidi ir ļoti dažādi. Viņu pievilcīgie dati par svaru un garšu padara putnus par medību priekšmetu, un dzīvesveids un paradumi atvieglo mednieku medības. Šo skaisto putnu plēsonīgā un pārdomātā iznīcināšana dažām sugām lika izmiršanas robežas. Lai nepieļautu rubeņu pilnīgu pazušanu, tie tika uzskaitīti Sarkanajā grāmatā.

Pie slavenākajām šķirnēm pieder:

  • rubeņi vai lauks, pļava;
  • Kaukāzietis;
  • zils vai dūmakains;
  • salvija (vērmeles).

Melnais rubeņš

Visslavenākais, pateicoties plašajai izplatībai, melno rubeņu tips. Tieši ar viņu, ar viņa krāsojumu, astes raksturīgo formu un balto pavilnu melno rubeņu šķirne tiek saistīta ar amatieriem un faunas ekspertiem.

Košaši ir atrodami plašos stepes plašumos, meža stepēs un mežos no Šveices Alpiem un Lielbritānijas rietumos līdz Ussuri taiga austrumos.

Apmetnei ganāmpulki izvēlas vietas ar atklātām vietām - laukus, pļavas, lielas pļavas, kas atrodas blakus kopoņiem, krūmiem, bērziem un skujkoku mežiem. Vasarā atklātās platības un lauksaimniecības zeme viņiem kalpo kā barības avots, bet krūmi - kā drošības zona, kurā jūs varat viegli paslēpties no dabiskajiem ienaidniekiem (lapsām) un medniekiem..

Kaukāziešu, rubeņi

Savu vārdu ieguva pēc dzīvotnes - šī ir Kaukāza un Turcijas teritorija. Kaukāza rubeņu saimes kāpj augstienēs (līdz 3 km), kur nogāzēs ved apmetušos dzīvesveidu, apaugušos ar rododendriem, kadiķiem un mazām bērzu salām. Lai audzētu cāļus, mātītes nolaižas 2,5 tūkstošu metru augstumā, kur ligzdo.

Viņi no tuviem radiniekiem orkiem atšķiras tikai miniatūrā lielumā - mātītes nepieaug vairāk kā 40 cm un nepieņem svaru virs 0,9 kg, bet tēviņi attiecīgi ne vairāk kā 50 cm un 1,1 kg. Tēviņi izskatās pieticīgāki - viņiem astes apakšpusē nav baltu spalvu, un pati aste ir vairāk kā āķis, kas saliekts apakšā.

Vēl viena Kaukāza rubeņu atšķirība ir tā, ka pārošanās spēlēs tā var dzīvot viena. Šī melnā rubeņa šķirne pieder apdraudētajam un ir iekļauta Sarkanajā grāmatā.

Zilās rubeņi

Maz zināms, pat profesionālu ornitologu viedoklis. Tas ir atrodams Ziemeļamerikā uz dienvidiem no Aļaskas un Kanādas, Klinšu kalnu līdzenumos un mežos. Ietver divas ļoti tuvas šķirnes:

  • dūmakains - ir krāsa tumši pelēkos toņos;
  • zils - nēsā zilu ar zaļu.

Abu uzacis ir oranžas vai sarkanas, apakšā ir balta. Mātītēm ir tradicionāli pieticīga brūngana krāsa ar pelēkiem plankumiem un tumšas nokrāsas asti.

Pavadot pavasara un vasaras sezonu starp līdzeniem skujkoku mežiem un izaudzējot cāļus, ganāmpulks dodas augstu kalnos, kur pavada visu ziemu.

Vērmeņu rubeņi

Lielākie rubeņu ģimenes pārstāvji. Viņi dzīvo Ziemeļamerikas plašumos. Garumā tēviņi sasniedz līdz 80 centimetriem un sver apmēram 3 kg. Kaukāza melnie rubeņi savu vārdu bija pelnījuši, pateicoties ieradumam apmesties tuvu punduru vērmeņu biezokņiem, kas ir bagātīgi to biotopos - Klinšu kalnu pakājē. Krūms kalpo kā dabiska patvērums no ienaidniekiem un nodrošina ēdienu gandrīz visu gadu..

Īpaši ievērības cienīgi ir vērmeles vai, kā to mēdz dēvēt, salvijas rubeņi, ārējie dati. Tās sākotnējo krāsu ir grūti sajaukt ar jebkura cita veida rubeņiem.

Lai arī krāsošanas pamatkrāsas ir ļoti vienkāršas - pelēka, balta un brūna, to kombinācijas rada unikālu attēlu. Vīrieša astes spalvas, norādītas uz galiem, atklātā stāvoklī veido ventilatoru, kas vizuāli atgādina Amerikas indiāņu galvassegu (spalvu vainags). Grezno balto volānu priekšā ir iekrāsoti melni plankumi uz putnu rīkles, zoda un vēdera. Koši dzeltenas vīriešu uzacis pabeidz attēlu.

Grouse ir cēls putns. Lielākā daļa cilvēku to var redzēt tikai fotoattēlā, bet atcerieties, kad tiek atrisināts skenēšanas vārds vai lapiņa caur bērniem paredzētu enciklopēdiju, sastādīts ziņojums, lasīts visai klasei. Pārējo putnu labāk zina ornitologi un mednieki, kuri zina tā cenu un maksimālu informāciju par to..